Újabb dízelbotrány robbanhat ki Európában, ezek az autógyártók is trükközhettek

dízel autó, füst
Motor vehicle exhaust gases. Paris, France VOISIN/PHANIE
Vágólapra másolva!
210 ezer olyan dél-koreai autót hoztak forgalomba Európában, amelyeket károsanyag-kibocsátási adatokat meghamisító eszközökkel szereltek fel.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség (Eurojust) tájékoztatása szerint Németország és Luxemburg illetékes hatóságainak összehangolt fellépésére azt követően került sor, hogy a frankfurti főügyészség csalás és szándékos légszennyezés gyanúja, valamint az érintett autóipari vállalatok és beszállítói csoport felelőseinek feltételezett együttműködése miatt vizsgálatot indított.

Forrás: AFP/Phanie/Voisin

Az érintett dél-koreai vállalatok (Kia és Hyundai) több mint 210 ezer olyan dízeljárművet hoztak forgalomba Európában, amelyeket feltehetően illegális, a károsanyag-kibocsátási adatokat meghamisító emissziós eszközökkel szereltek fel.

Az illetékes német bíróság szerint a járműveket megvásárló ügyfeleket megtévesztették, mivel nem tájékoztatták őket arról, hogy autóik nem felelnek meg a kibocsátási követelményeknek. Az ügyben érintett két autómárka valamennyi 1,1, 1,4, 1,6, 1,7, 2,0 és 2,2 literes dízelmotorral rendelkező modellje érintett.