Nem találja el, mi rejtőzik a dús bunda alatt

Lamarckdromia beagle
Vágólapra másolva!
Egy Ausztráliában nemrégiben felfedezett rákfaj hatalmas kalapokat és kabátokat készít magának élő szivacsokból, amitől a rák úgy néz ki, mint egy összenyomható plüssjáték. De ne tévesszen meg senkit - a puha bolyhok alatt kemény külső váz húzódik!
Vágólapra másolva!

A Lamarckdromia beagle névre keresztelt rákot először egy család vette észre, amikor a nyugat-ausztráliai Dánia városának közelében egy strandon partra sodorta a víz. Elküldték a példányt Andrew Hosie-nak, a perthi Nyugat-Ausztráliai Múzeum rák- és férgek gyűjteménye kurátorának, aki az állatot valamiféle szivacsráknak ismerte fel, bár "eléggé szokatlan" fajtának.

"Az extrém bolyhosság volt az árulkodó jel számunkra" - mondta Hosie a Live Science-nek küldött e-mailben. "A szivacsrákok gyakran szőrösek, de ez inkább olyan, mint a filc vagy a bársony, nem pedig ez a teljes bozontos szőrzet".

Lamarckdromia beagle Forrás: Courtesy of the WA Museum. Photographer: Colin McLay

A szivacsrákok családjának (Dromiidae) tagjai éles mellső karmaikkal szedik össze a szivacsok és zsákállatok darabkáit, és speciális hátsó lábaikkal a fejük fölé tartják ezeket a nyesedékeket. Idővel ezek a darabkák felhalmozódnak, és egyfajta szorosan illeszkedő burkot képeznek a rák fölött, ami segít az állatnak elkerülni, hogy a ragadozó halak, más rákok és polipok észrevegyék.

A szivacsok arról is ismertek, hogy mérgező vegyi anyagokat termelnek, ami valószínűleg kevésbé csábító csemegévé teszi a rákot a ragadozók számára - mondta Hosie.