Sorozatgyilkossá vált két kardszárnyú delfin, cápákat gyilkolnak Dél-Afrikában

Az egyik partra vetődött cápatetem
Vágólapra másolva!
Két kifejlett hím kardszárnyú delfin gyilkolja sorra Dél-Afrika nagy fehér cápáit – írja a Live Science magazin cikke.
Vágólapra másolva!

2017 óta egy hím orkapár (Orcinus orca) legalább nyolc nagy fehér cápát (Carcharodon carcharias) mészárolt le Gansbaai partjainak közelében. Egy kivételével minden esetben széttépték a tengeri ragadozókat, a májukat pedig kiették. Egyes cápáknak még a szíve is hiányzott.

Az ilyen szörnyűséges mészárlások nem szokatlanok a kardszárnyú delfineknél amik az apró halaktól a bálnákig gyakorlatilag mindent elejtenek, de ritkán fordul elő, hogy két orka ámokfutása ilyen drasztikus hatással legyen élőhelyükre. Az esetet a kutatók az African Journal of Marine Science című folyóiratban mutatták be.

A kutatók szerint a nagy fehér cápák száma drámaian csökkent a térségben, mióta a két sorozatgyilkos öt évvel ezelőtt elkezdte ámokfutását. A hosszú távú megfigyelések és a címkézési adatok együttest tanulmányozásával megállapították, hogy a cápák elkerülik a gansbaai partvidéket, ha az orkák a közelben tartózkodnak.

A megjelölt nagy fehér cápák néha hetekre vagy hónapokra eltűntek, elhagyva a területet, amelyet korábban kizárólag ők uraltak.

A tanulmány vezető szerzője, Alison Towner szerint ilyen elkerülő stratégiát korábban tanzániai vadkutyáknál figyeltek meg, amikor közelükben oroszlánok jelentek meg.

– mondta Towner.

Az egyik partra vetődött cápatetem Forrás: Marine Dynamics/ Dyer Island Conservation Trust. Image by Hennie Otto

Mindenki fél tőlük

Gansbaai körülbelül 120 km-re keletre található Fokvárostól. A tanulmány szerzői szerint a nagy fehér cápák egész éves jelenléte a területen Gansbaai-t a cápafigyelők kedvelt turisztikai célpontjává tette.

A nagy fehér cápák közel 5 méteres testhosszukkal és félelmetes fogaikkal a vizek csúcsragadozói voltak, egészen addig, míg 2015-ben a két vérszomjas kardszárnyú delfin fel nem bukkant. Az orkák könnyen felismerhetők voltak harci sebhelyeikről, hátúszóik kissé deformáltak voltak. Amint felbukkantak a partvidéken rögtön gyilkolni kezdtek, megjelenésük után nem sokkal a megfigyelők már egy cápatetemet láttak a partra sodródni.

2016 és 2017 között további öt fehér cápát találtak holtan a környéken - négynek a testét felhasították, a máját pedig kitépték. (A cápáknak nagy, zsíros májuk van, ami sok energiát és táplálékot biztosíthat a támadóknak). Mindegyik cápa halála egybeesett az orkaduó észlelésével. A gyilkos páros számlájára 8 cápa halála írható, de nem kizárt, hogy jóval több tengeri ragadozóval végeztek.

Az első cápa halálát követő hat hónap során a napi cápaészlelések száma Gansbaai-ban a napi több mint hatról mindössze egyre csökkent. Az elektronikus jeladókkal megjelölt cápák észlelése is visszaesett. A 2017-es támadásokat megelőzően naponta három-nyolc megjelölt cápát észleltek a területen.

Ez a szám az azt követő hónapokban nullára csökkent.

A jeladók adatai azt mutatták, hogy néhány nappal az orkák támadása után a cápák egy része több száz mérföldnél is messzebbre menekült Gansbaai-tól. Néhány esetben a cápák hat hónapnál is tovább voltak száműzetésben.

A nagy fehér cápák távolmaradása megváltoztatta a térség ökoszisztémáját is; többek között olyan fajok jelentek meg tömegesen, amiknek a számát korábban a nagy fehérek tartották kordában. A jelenség a táplálékláncra is drasztikus hatással van.

Egyelőre nem tudni, mi okozza a két kardszárnyú delfin szokatlan vérszomját. A szakértők szerint elképzelhető, hogy olyan alfajhoz tartoznak, ami fehér cápák elejtésére specializálódott, de az is megeshet, hogy a korábbi zsákmányállatok számának megcsappanása hajtja őket.

A megfigyelések tovább folytatódnak.