Szolgáltatók Újult erővel tér vissza a legnagyobb műanyagipari kiállítás

Újult erővel tér vissza a legnagyobb műanyagipari kiállítás

Pörge Béla | 2022.06.30 07:19

Újult erővel tér vissza a legnagyobb műanyagipari kiállítás

Fotó: Messe Düsseldorf

Két év kihagyás után idén október 19-e és 26-a között ismét megrendezésre kerül a 70 éves K-Messe Düsseldorfban. Ez a rendezvény a legnagyobb nemzetközi szakkiállítás a műanyagiparban, a rendezvényre körülbelül annyi kiállítót várnak idén is, mint a járvány előtti utolsó évben.

Hirdetés

Június 29-én Budapesten, a Táltos rendezvényhajón ismerhette meg a sajtó és a szakma a K-Messe idei programját. A bemutatót Thomas Franken kiállításigazgató azzal kezdte, hogy a legnagyobb nemzetközi műanyagipari kiállítás szerencsésnek mondhatja magát, amiért „csak” kétszer kellett kihagyni a járvány miatt, ugyanis 2019 őszén még sikerült teljes valójában megtartani. Akkor 3330 kiállító mintegy 220 ezer szakmai látogatót vonzott Düsseldorfba – a kiállítók 63, a látogatók 167 országból érkeztek, de mindkét területen jelentős túlsúlyban voltak az európai résztvevők.

2020-ban és 2021-ben tehát kimaradt a K-Messe, ebben az időszakban a Düsseldorf Messe kiállítóterülete részleges felújításon esett át, ennek köszönhetően az idei kiállításon egy vadonatúj csarnok és az újra üzembe helyezett déli kapu is megkönnyíti a látogatók életét.

Az 1952-ben először megrendezett, tehát idén 70 éves K-Messére az idei évben mintegy 3300 kiállítót várnak, azonban végleges kiállítói számot még nem tudott mondani Thomas Franken, ugyanis még tart a jelentkezés.

Ki használ műanyagot?

Röviden: mindenki. A rendezvényen bemutatott diagram szerint a legnagyobb arányban a csomaglóipar használ műanyagot (ez a globális felhasználás 39,6 százaléka), ezt követi az építőipar 20,4 százalékkal, a harmadik pedig a járműipar 9,6 százalékos részesedéssel.

2019-ben 368, 2020-ban pedig 367 millió tonna műanyagot állítottak elő a világban – a 2019-es volt a csúcsév, előtte folyamatos emelkedést figyelhettünk meg, a járvány viszont ezt az iparágat is visszavetette. Ez azonban időleges visszaesés, a szakértők egyértelmű növekedést várnak a műanyag-előállítás terén idén és a következő években is. A legtöbb műanyagot Kínában állítják elő (a globális termelés 34,4 százalékát), a második Németország 20,4 százalékos részesedéssel – azonban az export terén még mindig Németország a piacvezető.

Központban az újrahasznosítás

Már a három éve rendezett, megelőző vásár alkalmával is egyöntetűen hangsúlyozták a szervezők, hogy a teljes értékláncban működőképes és zárt körfolyamatokat kell létrehozni. Az iparág minden korábbinál nagyobb összhangban karolt fel egy témakört és dolgozott ilyen összefogottan környezetkímélő, erőforrásokat kímélő és hulladékképzést elkerülő megoldásokon.

A K 2022 látványosan szemlélteti, hogy az iparág vállalja a felelősségét, és a jövőben a műanyagok nem a probléma, hanem a megoldás részét képezik.

A K 2022 szakvásár három alapvető témakörei a következők lesznek:

  • körforgásos gazdaság
  • klímavédelem
  • digitalizáció

Műanyagok nélkül egyáltalán nem is lehet kíméletesen törődni bolygónk klímájával. A műanyagoknak köszönhetően lehet könnyűszerkezetes építési módokat bevezetni, az elektromos járműhajtásokat elterjeszteni vagy hasznosítani a szél és a nap energiáját. Ebben nélkülözhetetlen szerepe van a körforgásos gazdaságnak, másrészről a digitalizáció teszi lehetővé az átláthatóságot és az erőforrások hatékony felhasználását – mondta Thomas Franken.

Hivatalos különbemutató: „Plastics shape the Future“

A düsseldorfi K-Messe szakvásár hivatalos különbemutatóját „Plastics Shape The Future“ néven ismét a 6-os vásárcsarnokban rendezik. Fő üzenete, hogy az iparág gyökeres átalakuláson megy keresztül a körforgásos gazdaság felé, és ezt a témakört a legkülönbözőbb formátumokban világítják meg.

A különbemutató keretében tematikus napok, mozgóképes prezentációk, valamint pódiumbeszélgetések és kreatív bemutatók várják az érdeklődőket. Az iparág szakértői bemutatják, hogy miként lehet fenntarthatóan előállítani a jövő műanyagféleségeit, hogy milyen irányú változások körvonalazódnak már ma is, illetve milyen elképzeléseknek van esélye a jövőbeni megvalósításra. A vitafórumokon részt vesznek a politikai, valamint a társadalmi jelentőségű csoportok és civil szervezetek képviselői is.

Az előző K szakvásár alkalmával nagy sikerrel bemutatkozott Körforgásos Gazdaság Fórum a K 2022-n is a 10-es és 16-os vásárcsarnok közötti szabadterületen várja a látogatókat, ahol a VDMA (a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége) 13 tagvállalata mutatja be élőben a körforgásos gazdaságot és annak átfogó összefüggéseit.

Utánpótlás az iparágnak

A műanyagiparban komoly nehézséget jelent a szakemberhiány, vagyis az utánpótlás biztosítása. Gyakran azért nehéz a fiatalok érdeklődését felkelteni az iparág felé, mert a végzősök egyszerűen nem ismerik, milyen sokféle szakmát és milyen potenciális karriert kínál a műanyagipar. Annak érdekében, hogy a jövőben is kellő számban és minőségben biztosított legyen az utánpótlás, a GKV (a német Műanyag-feldolgozó Ipar Országos Szövetsége) más szakmai szövetségekkel és intézményekkel, valamint a Messe Düsseldorf vásártársasággal már 2010-ben életre hívta a „kai – Sei dabei (gyere te is)!” jelmondattal a műanyagipari képzési kezdeményezést (német nyelvű rövidítésével: kai). A kiállítástól vezetett vitafórumokon át a kísérletekig terjedő megszólítással a K 2022 szakvásáron is célirányosan az iparág felé terelik az utánpótlást.

Bemutatkozik a Start-UP ZONE

Az új ötlettel induló startup-vállalkozásoknál fiatal, kreatív, rugalmas, jövőbemutató és mindenekelőtt innovatív problémamegoldó képességgel rendelkező emberek dolgoznak. Mi is illene ezért jobban a K 2022 szakvásárhoz, mint hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a műanyagokhoz és gumiféleségekhez kapcsolódó innovatív termékekre és megoldásokra szakosodott új piaci szereplőknek? Pontosan ezt biztosítja a START-UP ZONE a K 2022-n, a Düsseldorfi Vásárváros 8b csarnokában.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink