11 °C Budapest
Modern interior of a Hungarian KISS train with corridor and seats

A héten rengeteg okmány jár le végleg: erről jobb mindenkinek tudni

2022. június 29. 22:00

A járványügyi veszélyhelyzet május végével megszűnt, a kormány döntésének értelmében a korábban lejárt okmányokat még június 30-ig lehet a bérletvásárláshoz, az online vásárolt jegyekkel illetve a kedvezményes utazáshoz használni. Július elsejétől azonban a MÁV-START, a MÁV-HÉV és a Volánbusz járatain is csak az érvényes igazolványokat fogadják el.

A 2020. március 11. és 2020. július 3. között vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt hivatalos okmányokat, például személyi- és diákigazolványokat, jogosítványokat a MÁV-Volán-csoport is a hónap végéig fogadja el. Az autóbusz-vezetőknek az autóbuszra történő felszálláskor, a HÉV-en és vonatokon a jegyvásárláskor és ellenőrzéskor kell felmutatni a jegyeket és a bérleteket, illetve a használatára feljogosító okmányokat. Az online vásárolt, névre szóló jegyekkel történő utazás során is július 1-jétől már csak érvényes személyi okmánnyal lehet a személyazonosságot igazolni – figyelmeztet a MÁV és a Volán a héten lejáró határidőre.

Június 30-ig lehet utazni azokkal a közoktatási diákigazolványokkal, amelyeket utoljára a 2019/2020-as vagy a 2020/2021-es tanévben érvényesítettek, és azokkal a felsőoktatási diákigazolványokkal is, amelyeken ott van a 2019/2020-as, a 2020/2021-es vagy a 2021/2022-es tanév bármelyik félévének matricája. Július 1-jétől a 2021/2022-es tanév tavaszi félévi, vagy közoktatásban a 2021/22-es tanévre szóló matricával érvényesített diákigazolványra vagy érvényes ideiglenes diákigazolványra van szükség kedvezményes jegy- és bérletváltáshoz és utazáshoz.

A Magyar Államkincstár által – például nagycsaládosok, fogyatékkal, tartós betegséggel élők számára – kiállított hatósági igazolványokkal is igénybe vehetők utazási kedvezmények. Ezeken a kártyákon a hatályossági dátum jelzi az érvényesség végét, ha ez a dátum már elmúlt, az igazolvány júliustól szintén nem érvényes. Azoknak, akik utazási utalvány alapján utaznak kedvezményesen (nyugdíjasok, ellátottak, közalkalmazottak), fontos odafigyelniük arra, hogy júliustól már csak a jelenleg érvényes, 2022-ben kiállított utalványukat használják, a korábbiak ugyanis június 30-ával érvényüket vesztik. Teljes árú bérletet, Budapest-bérletet is csak érvényes személyi okmánnyal (személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy kártyaformátumú jogosítvánnyal) lehet vásárolni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem