Trend Nem tiltaná be a belső égésű motort az EU

Nem tiltaná be a belső égésű motort az EU

autopro.hu/V.M. | 2022.06.29 16:20

Nem tiltaná be a belső égésű motort az EU

Fotó: BMW Group PressClub Global

Az Európai Unió környezetvédelmi miniszterei egyezségre jutottak az éghajlatváltozás elleni küzdelemre vonatkozó jogszabály-javaslatok ügyében, ami azt is jelenti, hogy 2035-től csak olyan új járműveket lehet forgalomba hozni az unió területén, amelyek zéró szén-dioxid-kibocsátásúak.

Hirdetés

A Portfolio beszámolója szerint az Európai Unió 27 tagállamának miniszterei június 29-én kora reggel döntöttek az éghajlatváltozás elleni intézkedésekről, azok részeként az új belső égésű motorral szerelt járművek jövőjéről.

A lap által idézett források szerint az Európai Tanács kompromisszumos döntést hozott, aminek keretében a céldátumtól ugyan kizárólag emissziómentes személyautókat és kishaszonjárműveket lehet majd értékesíteni, azonban ez nem feltétlenül fog teljes elektrifikációt jelenteni, ugyanis a szén-dioxid-semleges üzemanyaggal működő típusok forgalmazása is engedélyezve lesz.

Lazítottak a szabályokon

A megállapodás jelen formájában azt jelenti, hogy a tagállamok képviseletében eljáró miniszterek az Európai Bizottság eredeti javaslatában változtatásokat eszközöltek, és kevésbé szigorúra szabták át.

A változtatásra több ország miatt is szükség lehetett. Korábban cseh, olasz és német részről is bírálták az Európai Parlament által június első felében már megszavazott bizottsági javaslatot, amiért az, eredeti formájában gyakorlatilag a belső égésű motor betiltását jelentette volna. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, Németország nemsokkal a Tanács mostani megállapodása előtt jelezte, hogy csak a karbonsemleges üzemanyagok engedélyezése mellett hajlandó megszavazni a 2035-ös céldátumot.

Még nincs vége a történetnek

A Portfolio emlékeztet, hogy mivel a Parlament által elfogadott tervezetet a Tanács módosította, most ismét a Parlament képviselőin a sor, hogy döntsenek a javaslatokról.

Mindazonáltal az már biztosnak tűnik, hogy a benzin- és dízelhajtású új autók értékesítésére 2035-től nem lesz lehetőség az EU-ben. A belső égésű motorokban a fosszilis eredetű üzemanyagok helyét elméletben a szintetikus üzemanyagok és a karbonsemlegesen előállított zöld hidrogén veheti majd át.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink