Őszintén beszélt jó barátja elvesztéséről az F1 újonca

Forma-1, Spa, halálos baleset, Juan Manuel Correa, Anthoine Hubert
Track marshals look on as a crane lift parts of the damaged car of Sauber's Ecuadorian driver Juan Manuel Correa onto a truck following a serious accident involving several drivers during a Formula 2 race at the Spa-Francorchamps circuit in Spa, Belgium, on August 31, 2019. - Motor racing prospect Anthoine Hubert was killed by a horrific high-speed crash just minutes into the Formula Two race held before this weekend's F1 Belgian Grand Prix, the FIA announced. Hubert, who was considered a serious talent by Renault's F1 set up, died aged 22 following a three-car pile-up also involving Juan Manuel Correa and Giuliano Alesi at the exit of the Raidillon corner, one of the fastest sections of the quick Spa-Francorchamps track. (Photo by Remko de Waal / ANP / AFP) / Netherlands OUT - Belgium OUT
Vágólapra másolva!
Csou Kuan-jü felidézte a 2019-es spái hétvégét, amikor a Forma-2 főfutamán Anthoine Hubert halálos balesetet szenvedett. A kínai pilóta elárulta, rendkívül jó viszonyt ápolt a hozzá hasonlóan a Renault akadémiáján nevelkedő versenyzővel.

A Forma-1-es paddock utoljára a 2019-es Belga Nagydíj hétvégéjén élt át tragédiát. A szombati napon rendezték a Forma-2-es főversenyt, melynek második körében halálos baleset történt. Giuliano Alesi elvesztette az autó irányítását, aminek következtében Anthoine Hubert a falnak csapódott, és a pályára visszacsúszó autót Juan Manuel Correa telibe találta. A francia pilóta életét vesztette a balesetben, míg kollégája életveszélyes sérüléseket szenvedett, amelyekből azóta felépült, és tavaly visszatért az F3 mezőnyébe.

Csou az F2-es mezőny tagjaként élte át a 2019-es spái tragédiát Forrás: AFP/Remko De Waal

Az köztudott, hogy Hubert baráti viszonyt ápolt F1-es honfitársaival, Pierre Gaslyval és Esteban Oconnal, valamint a monacói lévén szintén rengeteg francia kötődéssel rendelkező Charles Leclerc-rel. Most azonban kiderült, hogy Csou Kuan-jü számára is több volt egy ellenfélnél, ami nem is véletlen, hiszen mindketten a Renault (jelenleg Alpine) akadémiáján nevelkedtek.

nyilatkozta az Alfa Romeo pilótája. – A [Renault] összes akadémistája ott volt. Szerencsés voltam, hogy ott lehettem. [Hubert és én] az idő nagy részében egy szobában voltunk, mert nagyon jó barátok voltunk. Az F2-ben nyilvánvalóan mindig versenyeztünk egymás ellen.”

A kínai versenyző ezt követően felidézte a történteket. Ő maga a kilencedik helyen haladt, közvetlenül a láncreakciót elindító Alesi előtt, Hubert pedig két pozícióval honfitársa mögött ment. A jelenleg 23 éves versenyző érthető módon nem látta, hogy mi történt mögötte, és csak később szembesült a szörnyű igazsággal.

Nehéz volt elfogadni a történteket

– jelentette ki. – Talán két-három autóval lehettem előrébb a sorban, és láttam az eggyel vagy kettővel mögöttem lévő srácot, aki elvesztette az [autója feletti] irányítást. Aztán piros zászló volt, és nem tudtam, mi zajlik, amíg meg nem álltunk. Eléggé megdöbbentem, amikor hallottam, hogy mi történt. Aztán húsz perccel később hallottam, hogy gyakorlatilag vége, ami sokkolt. Nehéz lett volna versenyezni, és szerintem jó, hogy leintették a futamot. Nagyon szomorú, hogy elveszítettük, ez volt az első alkalom, hogy ilyesmit átéltem.”

Csou, Russell és Leclerc is kiállt Hamilton mellett

Csou több más F1-es versenyzővel együtt reagált az elmúlt napok eseményeire. Az interneten futótűzként kezdett el terjedni egy tavalyi videó, amelyben Nelson Piquet rasszista kifejezéssel illette Lewis Hamiltont. Az F1, valamint a Mercedes kiállt a hétszeres világbajnok mellett, és ezt több pilóta is megtette, köztük Csou is.

Több pilóta is kiállt Hamilton mellett Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

„Csatlakozom Lewishoz és a motorsport-társadalomhoz, hogy kiálljunk a rasszizmus, a diszkrimináció és az előítéletesség minden formája ellen” – fogalmazott az Alfa Romeo versenyzője saját Twitter-oldalán.

Rajta kívül mások is nyilvánosan kiálltak a brit pilóta mellett, és elítélték a rasszizmust, valamint a diszkrimináció egyéb formáit. Az alábbiakban ezeket a bejegyzéseket gyűjtöttük össze.

George Russell: „Hatalmas tisztelet LH-nak. Többet tett a sportágért, mint bármelyik versenyző a történelemben, nemcsak a pályán, hanem azon kívül is. Elfogadhatatlan az a tény, hogy neki és sokaknak még mindig ezzel a viselkedéssel kell szembenézniük.

Charles Leclerc: „Azóta ismerem Lewist, hogy a Forma-1-be kerültem. Mindig rendkívül tisztelettudó volt velem és mindenkivel, akivel találkozott. Ezeknek az értékeknek alapvetőnek kellene lenniük bárkivel szemben a világon. A Lewisra tett megjegyzéseket nem szabad eltűrni, és továbbra is azért kell küzdenünk, hogy a sportág jóval sokszínűbb és befogadóbb legyen. Nemcsak a sportból, hanem a társadalmunkból is száműznünk kell a diszkriminatív viselkedést és a rasszista kifejezések minden formáját.”

Daniel Ricciardo: „A diszkriminációnak és a rasszizmusnak nincs helye ebben a sportágban, illetve a társadalmunkban. Azok, akik még mindig a gyűlölet terjesztését választják és ezeket a szavakat használják, nem a barátaim. Elismerem Lewist és mindazt a munkát, amit a pályán és azon kívül is tett annak érdekében, hogy ne csak az egyenlőség üzenetét terjessze, hanem a gyűlölet ellen is küzdjön. Én soha nem találkoztam rasszista indíttatású cselekedetekkel, de ő egész életében igen. Amikor azonban a gyűlöletre válaszolt, minden alkalommal az érettség és a pozitivitás motiválta, valamint az, hogy a helyes viselkedésre tanítsa a világot. Kiállok mellette, és mindent megteszek, amit csak tudok, hogy kövessem és támogassam.”

Esteban Ocon: „A rasszista vagy diszkriminatív kifejezéseknek semmi keresnivalójuk nincs a sportágunkban és a társadalmunkban. Elég volt! Az évek során dolgoztam és töltöttem időt Lewis-zal, és tudom, hogy milyen ember. Mindig őszinte és tisztelettudó a körülötte lévőkkel. Nagyon sokat tett az F1-ért a pályán és azon kívül is. Büszkék vagyunk arra, hogy az élére állt a motorsportbeli sokszínűség és a befogadás erősítéséért folytatott harcunknak.

Kiállok Lewis, illetve a szeretett sportágunk helyzetének javításáért tett folyamatos erőfeszítése mellett.”

Rajtuk kívül Mick Schumacher is biztosította támogatásáról Hamiltont egy róla készült kép, illetve az azon olvasható „kiállunk melletted” felirat formájában.

Piquet szerint rosszul értelmezték szavait

Időközben a háromszoros világbajnok is reagált a történtekre. A brazil exversenyző hangsúlyozta, senkit nem akart megbántani, és nem volt szándéka rasszista kifejezést használni, csupán arról volt szó, hogy a brazíliai portugál nyelvben használt „neguinho" szó más jelentéstartalommal bír, mint például az angol vagy akár a magyar megfelelője.

Piquet (jobbra) elnézést kért kijelentése miatt Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Szeretném tisztázni a médiában keringő történeteket egy tavalyi interjúban tett megjegyzésemmel kapcsolatban – kezdte. – Nem gondoltam át, hogy mit mondok, és ez nem mentség, de a kifejezést a brazíliai portugál nyelvben széles körben és történelmileg is a »srác« vagy az »ember« szinonimájaként használják. [Senkit] nem állt szándékomban megsérteni, soha nem használnám azt a szót, amivel egyes fordításokban vádoltak. Határozottan elítélem, ha azt sugallják, hogy a szót az egyik versenyző lekicsinylésének céljából használtam a bőrszíne miatt. Teljes szívemből elnézést kérek minden érintettől, beleértve Lewist, aki egy hihetetlen pilóta, ugyanakkor az egyes médiafelületeken megjelenő, a közösségi médiában keringő fordítások nem megfelelőek. A diszkriminációnak nincs helye az F1-ben vagy a társadalomban, ennek érdekében szívesen tisztázom a gondolataimat."