Gyártók Elhelyezték az Audi új gyárának alapkövét

Elhelyezték az Audi új gyárának alapkövét

autopro.hu/V.M. | 2022.06.29 11:22

Elhelyezték az Audi új gyárának alapkövét

Fotó: Audi MediaCenter

Megkezdődött az Audi új gyárának építése az északkelet-kínai Csangcsunban. A FAW kínai járműgyártóval közösen épített üzem az első olyan lesz Kínában, ahol kizárólag teljesen elektromos Audikat fognak készíteni.

Hirdetés

A tervek szerint 2024-ben elkészülő gyárban az Audi és a Porsche által közösen kifejlesztett Premium Platform Electric (PPE) padlólemezre épülő, kifejezetten a kínai piacra szánt autókat fognak készíteni. Elsőként három darab, az Audi A6 e-tron és Q6 e-tron modellsorozatokba tartozó típus gyártása fog megkezdődni.

A termelés felfuttatásával évente több mint 150 ezer tisztán elektromos jármű gördülhet majd ki a körülbelül 150 hektárnyi területen elterülő egység kapuin. Ezen a területen nem csak a járművek, de az azokhoz tartozó magasfeszültségű akkumulátorok összeszerelése is zajlani fog.

Kiváló helyválasztás

Az Audi ideális helyre telepítette üzemét. Csangcsun Kína egyik legjelentősebb autóipari régiója. Itt, a FAW-Volkswagen vegyesvállalat üzemeiben 1988 óta készülnek Audik, ami azt jelenti, hogy az új létesítmény számára már rendelkezésre áll a kiépült beszállítói kör.

A 3000 munkahelyet teremtő új üzem az Audi és a FAW új közös cége, a Audi FAW NEV Company alá fog tartozni, egyúttal annak központjául is szolgálva. A cég az első olyan kínai vegyesvállalata az Audinak, ami annak többségi tulajdonában áll. A német gyártó az új üzem és a vállalat felállításába összesen 2,6 milliárd eurót fektet.

Érdekesség, hogy az építkezés folyamán – a VW konszernen belül első alkalommal – 3D szkenneléseket fognak végezni annak érdekében, hogy a mérnökök Ingolstadtból is pontosan nyomon követhessék a munkálatokat.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink