Újabb elképesztő gazdasági intézkedést hoztak a tálibok

afgán pénz, bank, Afganisztán, gazdaság, pénzügy
KABUL, AFGHANISTAN-JULY 16: An Afghan currency exchange dealer counts money as dealers have been hit hard following the fall in value of the Afghani currency, leading to a rise in food prices in Kabul, Afghanistan, on July 16, 2021. The departure of foreign troops and the advance of the Taliban is contributing to mounting political and economic insecurity in the country. Haroon Sabawoon / Anadolu Agency (Photo by Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Afganisztán központi bankja betiltotta az online devizakereskedést. Az intézmény szerint ugyanis ez „illegális" az iszlám jog alapján. A kereskedők a jövőben büntetőeljárással néznek szembe.
Vágólapra másolva!

Az afgán központi bank illegálisnak minősítette az online devizakereskedést. Az intézmény közlése szerint ugyanis az iszlám jogban nem található olyan utasítás, amely ezt a tevékenységet jóváhagyná – írja a Bloomberg.

A háttérben az állhat, hogy mióta a tálibok tavaly visszavették a hatalmat Afganisztánban,

a nehéz gazdasági helyzettel küzdő országban sokan az online kereskedés felé fordultak.

Ez nemcsak devizakereskedelmet jelentett, ugyanis a kriptovalutákkal is élénk kereskedés indult. A lakosság ugyanis igyekszik megőrizni a vagyona értékét, és nem szeretné, hogy az a tálib vezetés fennhatósága alá kerüljön.

A központi bank egyébként egy videót is közölt, amelyben egy bokszteremben két férfi arról beszélget, hogy a devizakereskedés ellentétes a muszlim hitükkel. Az egyelőre nem világos, hogy a jegybank a kriptovalutákkal történő kereskedést is betiltja-e.

Bár arról nincsenek konkrét adatok, hogy hányan kereskednek online devizával az országban, a Bloomberg forrásai szerint naponta dollármilliók mozdulhatnak meg a helyi piacon.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy a tálib hatalomátvétel nemzetközi elszigeteltséget hozott Afganisztánnak. Az ország elesett a nemzetközi segélyektől, amelyek korábban a GDP több mint 40 százalékát tették ki. Emellett az Egyesült Államok megakadályozta, hogy a központi bank hozzáférjen a több mint 9 milliárd dollárnyi külföldi tartalékaihoz.