Trend Közösen erősítené az akkugyártást az EU és Norvégia

Közösen erősítené az akkugyártást az EU és Norvégia

autopro.hu/V.M. | 2022.06.28 11:17

Közösen erősítené az akkugyártást az EU és Norvégia

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az Európai Unió és az elektromosautó-eladásokban élen járó Norvégia bejelentették, hogy a jövőben szoros együttműködést fognak kialakítani az akkumulátorgyártás értékláncának, valamint ahhoz kapcsolódóan a nyersanyagellátás területén.

Hirdetés

A megállapodást Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős alelnökének Norvégiában tett látogatásán jelentették be. Az alelnök és Jan Christian Vestre norvég ipari miniszter megállapodásról szóló közös közleménye szerint az ásványi anyagok, a fémek és az akkumulátorok fenntartható értékláncai támogatják a gazdaság dekarbonizálását, csökkentik a stratégiai területeken lévő külső kiszolgáltatottságot, miközben munkahelyeket teremtenek és hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez.

Az együttműködés segítséget nyújthat az EU-nak az ambiciózus elektrifikációs céljainak elérésében, miközben az Európa második legnagyobb olaj- és gázexportőrének számító Norvégia azáltal profitálhat, hogy nyersanyagaira építve diverzifikálhatja iparát.

A partnerség keretében Norvégia részt fog venni az Európai Akkumulátor Szövetség miniszteri ülésein, illetve további iparági együttműködésekben.

A brexit kérdését is rendezni kívánják

A most aláírt megállapodás értelmében Norvégia és az EU a brexitből eredő származási követelmények felülvizsgálatát is folytatni fogják.

Az unió és az Egyesült Királyság között született szerződés értelmében 2027-től a kettő fél valamelyikében gyártott, majd a másikba exportált elektromos autók akkumulátorainak a kettő fél területén előállított akkumulátorral kell rendelkeznie a vámmentességhez – emlékeztet a Reuters.

Norvégia már jelezte, hogy a szabályozás, ha változatlanul marad, megakaszthatja a fejlődésben lévő akkumulátoripara növekedését.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink