Beszállítók Nem mindig zöldebb a műanyagnál a papír

Nem mindig zöldebb a műanyagnál a papír

Pörge Béla | 2022.06.28 07:19

Nem mindig zöldebb a műanyagnál a papír

Vér Eszter (Engineering Center Manager – Nefab) és Tóth Bálint (Sales Manager – Nefab) | Fotó: Nefab

Vér Eszter (Engineering Center Manager – Nefab) és Tóth Bálint (Sales Manager – Nefab) az autopro.hu-nak adott interjúban beszéltek a csomagolástechnika fejlődéséről, a Nefab környezetbarát megoldásairól, valamint arról, miért nem feltétlenül környezetszennyező műanyagot használni a csomagolásokhoz.

Hirdetés

- A Nefab már több mint hetven éve van jelen a piacon. Mi változott a csomagolástechnika területén ennyi idő alatt?

- Nagyon egyszerű a válasz a kérdésre: szinte minden. Ami biztosan nem változott - maximum növekedett - az az igény a csomagolásokra. Ugyanis a fogyasztás növekedésével a csomagolás igénye is növekszik. Ezalatt nem csupán a fogyasztói csomagolásra gondolunk, hanem a Nefab területére, az ipari csomagolásokra is. Továbbá az igények változásával és a technológia fejlődésének köszönhetően az alapanyagok választéka nőtt, de a gyártástechnológia is fejlődött, tervező programok széles körét hozták létre, valamint a logisztikai folyamatok is változtak.

A szállítmányozási megoldások fejlődése is fontos szerepet játszott a modernizálásban, hiszen figyelembe kell venni a különböző metódusok kritériumait. Más az elvárás egy légi szállítás esetében mint a közúti, vasúti vagy tengeri konténeres szállításnál. A csomagolóipari munkát érintő törvények változtak és változnak folyamatosan, új csomagolóipari szabványok jöttek létre, amelyekhez mindig alkalmazkodnunk kellett. Ezalatt értjük például a veszélyesáru csomagolás tervezéséhez köthető szabványokat, amelyekkel nap mint nap találkozunk.

- Hogyan tudott ilyen nagyra nőni a vállalat, mi a siker kulcsa?

- Munkavégzésünk módja (ezt 3C-ként emlegetjük – Customer First, Communication, Cooperation) nagy szerepet játszott a globális vállalat, valamint a magyar leányvállalat növekedésében is. Ezek mellett az alapértékeink is kiemelkedően hangsúlyosak: Simplicity, Empowerment és Respect (Egyszerűség, Felhatalmazás és Tisztelet). Ezek a fogalmak áthatják mindennapjainkat és irányt mutatnak feladataink elvégzéséhez. Ezen értékek mellett kiemelkedő a tulajdonosi háttér növekedési víziója és terjeszkedési stratégiája. Különböző akvizíciókkal, egybeolvadásokkal biztosítja a vállalatcsoport folyamatos fejlődését, növekedését immáron három kontinensen, a piaci igényekhez alkalmazkodva.

Magyarországon nagyon erős és hatékony csapatmunkáról, valamint stabil munkavállalói állományról beszélhetünk. Ennek is köszönhetően a magyarországi leányvállalat idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Cégvezetésünk mindig alkalmazkodott a nemzetközi direktívákhoz és a magyarországi körülményeknek megfelelően tudta implementálni ezeket. Magyarország ipari fejlődésével több olyan nemzetközi vállalat is megjelent a piacon, akik már korábban partnereink voltak más leányvállalatoknál, így a globális együttműködésből fakadóan a fejlődésünk biztosítva volt. Továbbá helyi vállalkozások felkérése is kulcsszerepet tölt be a vállalatnál. Követjük a piaci trendeket, ez elősegít minket, hogy mindig a legjobb és legoptimálisabb megoldásokat tudjuk kínálni vevőinknek. Időről időre felmerül az igény különböző szolgáltatásokra vevőinknél, amelyhez szintúgy alkalmazkodunk és bővítjük portfóliónkat.

- Mik a legújabb trendek a csomagolástechnika piacán?

- A megújuló és biológiailag lebomló anyagok, valamint a körforgásos gazdaság teret hódítottak a csomagolástechnika piacán. A Nefabnál mindig is arra törekedtünk, hogy környezetkímélő csomagolási megoldásokat kínáljunk, amelyeket partnereink ellátási láncára optimalizálunk, így nem volt tőlünk idegen, hogy alkalmazkodjunk az aktuális piaci trendekhez. Több saját fejlesztésű termékkel rendelkezünk, amelyek értékesítési lehetőségére a piac környezettudatos irányba történő elmozdulása pozitívan hatott.

Ezek közül egyet ki is emelnénk, amely a maga egyszerűségével, remek tulajdonságaival, valamint környezetkímélő hatásával több kiemelt partnerünk érdeklődését is felkeltette. A termék az Edgepak Straw nevet kapta, ezzel utalva kialakítására és anyagára. Az Edgepak – nagyon leegyszerűsítve – egy olyan csomagolási szett, ami tartalmaz két félpalástot, amelyek sarkaiba ragasztással és tűzéssel egy szalmából préselt sarokelemet rögzítünk. Fából készült ládák leváltására kiválóan alkalmas, mivel költséghatékony, emellett több, mint négy tonnával terhelhető. A nedvességnek nagy mértékben ellenáll, szemben a gyengébb, papírból készült változatával, viszont újrahasznosítása 100 százalékban papír hulladékkal együtt történik. Összeszerelésének egyszerűsége nem függ a méretétől, kisebb és nagyobb kivitelben is gyorsan összeállítható. Mivel két félpalástból áll, a bele csomagolt termék is könnyen elérhető, elég csak az egyik felét eltávolítanunk a csomagolási egységből. Szettként összeszerelve is kevés helyet foglal a szállítás és raktározás során. Végül de nem utolsó sorban használatával csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást és az egyéb környezeti terhelést.

A megújuló anyagok használata mellett érdemes megemlítenem a körforgásos gazdaságot és a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezményt, amelyek szintén fontos szerepet játszanak a csomagolástechnika piacán. A körforgásos gazdaság nem csak az EU környezetvédelmi és gazdaságpolitikájának egyik legfontosabb célkitűzése, hanem a Nefabé is. A Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezmény mögé több kiemelt partnerünk is beállt, így még inkább szívügyünknek érezzük.

Vevőink pontos szén-dioxid-kibocsátást csökkentő terveket hoztak létre, amelyek megvalósításában a Nefab nagy szerepet játszik. Több mint tíz évvel ezelőtt indítottuk el saját fejlesztésű programunkat, amely segítségével nem csak az általunk elért költségcsökkentést tudjuk bemutatni, de mérni tudjuk a csomagolási koncepciók környezeti hatásait, valamint azt, hogy az általunk kínált megoldások évente hány tonnával és százalékkal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást. A program a GreenCalc nevet kapta, ezzel utalva arra a kalkulációra, amely segítségével segítünk partnereinknek elindulni egy zöldebb úton.

- Bemutatná a GreenCalc programot? Hogyan segít ez az elemzés környezetbarát megoldásokat találni?

- Ez egy életciklus elemző program (LCA – Life Cycle Assessment), amely működése többek között az ISO14040 és ISO14044 szabványokon alapul. Segítségével a csomagolás teljes életciklusát vizsgáljuk a nyersanyag feldolgozásától az életciklus végéig, az „end of life”-ig. Ilyen módon össze tudjuk hasonlítani a partnereink által használt csomagolásokat az általunk ajánlottakkal, de arra is használható, hogy a Nefab által kínált, akár évek óta gyártásban lévő megoldásokat hasonlítsuk össze annak újragondolt, környezetkímélőbb változatával, ezzel biztosítva vevőink karbonkibocsátást csökkentő terveinek megvalósulását. A GreenCalc a Nefab által elért költségcsökkentést is részletezi, amelyet a csomagolóanyag, a gyártás, a szállítás és a kezelés, valamint egyéb költségek szintjén vizsgálunk.

A GreenCalc már a tervezés szakaszában is hasznunkra válik, tervezőink előszeretettel használják ezt az eszközt, mint iránymutatót. Segítségével könnyen össze tudnak hasonlítani különböző anyagokat, ötleteket, verziókat, valamint a Nefab saját fejlesztésű optimalizáló programjának (LoadPack) köszönhetően – amely a GreenCalc-ba építve is megtalálható – különböző befoglaló méret variációkat tudnak megvizsgálni, amellyel – szintén - csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás a szállítás szintjén.

- Hogyan lehet környezetbarát a csomagolás? Milyen zöld eljárásokat használnak, mi helyettesítheti például a műanyagot ezen a téren? Mennyit számít az anyagválasztás a csomagolástechnikában?

- A műanyagok nem minden esetben bizonyulnak rossz választásnak, sőt azt mondhatjuk, hogy sok esetben jóval környezetkímélőbbnek bizonyulnak, mint a papírból készült csomagolási megoldások. Ezen a ponton vissza is kanyarodhatunk a GreenCalc-hoz, mivel annak működése, valamint a helyes anyagválasztás metódusa könnyebben megérthető, ha a való életből hozott példával mutatjuk be a nem egyszerhasználatos műanyagok környezetkímélő tulajdonságait.

Egyik kiemelt partnerünk termékeit (E-bike motor) paper pulp-ból (papírpép) készült logisztikai tálcákba csomagolja. Ezek a tálcák a Nefab által kerültek áttervezésre és a választott új alapanyag az aPET (amorf polietilén-tereftalát) volt. Sokan úgy gondolják, hogy műanyagot választani a papír helyett nem jó megoldás, viszont a GreenCalc kalkulációja megmutatta, hogy milyen mértékű a környezeti terhelés csökkenése az alapanyag lecserélése után.

A GreenCalc-analízis eredménye bebizonyította, hogy környezeti és költség szempontokból is előnyösebb választás az aPET, mint alapanyag. Ez a fajta műanyag nedvességálló, végtelenszer újrahasznosítható, valamint újrahasznosítása és gyártása kisebb energiafelhasználással jár, mint a paper pulp-ból készült tálcáké. Gyártási szempontokból is kedvezőbb megoldásnak bizonyult az aPET használata, mivel kevesebb alapanyagra van szükség ahhoz, hogy a gyártott tálcák ugyanúgy tudjanak funkcionálni, mint a paper pulp-ból készült változataik.

A Nefabnak az alapanyag leváltásával a gyártási költségeket is sikerült csökkentenie, mivel a műanyag tálcák legyártásához szükséges szerszám ára 80-90 százalékkal kevesebb, mint a papírtálcák előállításához készített szerszámé. A vizsgált anyagok életciklusának vége, a csomagolóanyag újrahasznosításának módja is jelentős különbségeket mutatott. Többszöri újrahasznosítás közben a cellulóz rostok rövidülnek, így idővel elsődleges anyagot szükséges a paper pulp-hoz keverni, hogy jól funkcionáló termék kerülhessen legyártásra. Itt érdemes megemlítem még egyszer a körforgásos gazdaságot, mivel a Nefab olyan szolgáltatást nyújt, amely megkönnyíti gyártott termékeinek újrahasznosítását, összegyűjti a beazonosítható műanyagból készült csomagolóanyagokat, majd granulátumot készít belőlük. Granulálás után az erre szakosodott gyártók olyan alapanyagot tudnak létrehozni, melyekből további tálcák vagy más csomagolóeszközök készülhetnek.

A fentebb részletezett szempontok összehasonlítása után a GreenCalc-analízis a következő eredményeket mutatta: elértük, hogy az éves szén-dioxid-kibocsátás 110 tonnával csökkent, amely 23 személyautó éves kibocsátásával egyenlő. A keletkezett hulladék mennyiségét 88 ezer kilogrammal redukáltuk, valamint évi 210 ezer euróval csökkentettük partnerünk költségeit. A kapott eredmény után elmondható, hogy minden esetben érdemes olyan anyagot is számításba venni tervezés során, amely első ránézésre nem tűnik jó választásnak.

- Vannak más szoftveres szolgáltatásai a cégnek?

- A GreenCalc mellet a már említett LoadPack nevű optimalizáló programunk segítségével optimalizálni tudjuk a különböző szállítási eszközök rakterének kihasználtságát. Az eszközön belül több standard szállítási -és csomagolóeszköz közül tudunk választani (például 20 és 40 lábas tengeri konténerek, megatruck, EUR-raklap), de egyedi méreteket is felvihetünk a rendszerbe.

Virtuális teszt szolgáltatásunk is elérhető, ami által végeselem analízist tudunk futtatni (FEA – Finite Element Analysis). Az FEA egy számítógépes módszer annak előrejelzésére, hogy egy termék hogyan reagál különböző erőhatásokra, rezgésekre, hőre, folyadékáramlásra és egyéb fizikai hatásokra. A végeselem analízis megmutatja, hogy egy termék eltörik, elhasználódik vagy úgy viselkedik, ahogy azt tervezték.

Szoftveres szolgáltatásaink mellett rendelkezünk öt ISTA certifikált tesztlaborral három különböző kontinensen - San Jose (USA), Runemo (Svédország), Chennai (India), Wuxi (Kína) és Eindhoven (Hollandia). Laboratóriumi tesztekkel segítünk optimalizálni a csomagolási koncepciókat, hogy azok megfelelő védelmet tudjanak nyújtani vevőink termékei számára. A teszteket többek között ISTA, ASTM, ETSI, ISO és Amazon szabványok alapján végezzük.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink