17 °C Budapest
Closeup of woman smoking electronic cigarette

Nem az a legnagyobb baj az Elf Barral, hogy illegális: így károsítja a fiatalok egészségét a manórúd

2022. június 27. 17:02

Nemcsak az az egyetlen gond a fiatalok körében terjedő új trenddel, az Elf Barral, hogy illegális. Olyan egészségre ártalmas anyagokat tartalmazhat, amelyek fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést válthatnak ki, és akár még a hörgő nyálkahártya irritációja révén vérköpést is. A termék ízesítésénél fogva épp a legveszélyeztetettebb és legkiszolgáltatottabb korcsoportot célozza meg – akár súlyos mérgezésnek is kitéve használóit - hívta fel a figyelmet Dr. Szondy Klára tüdőgyógyász.

A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület szakmai állásfoglalását közöljük az Elf Bar dohánytermékről.

A közelmúltban drámai gyorsasággal kezdett el terjedni a fiatalok körében egy illegálisan forgalmazott, a „dohányzás új generációjaként” emlegetett úgynevezett „manórúd”, az Elf Bar. Ez egy folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható, elektromos cigarettaként illegálisan forgalmazott, interneten rendelhető eszköz, többféle színben és ízesítéssel. Nikotin tartalma eszközönként változó lehet: van 0 %-os, de létezik belőle 2-5 %-os is, például egy 600 slukkra elegendő, 5 %-os termék 14 doboz cigaretta nikotintartalmának felel meg! 

Bár jóllehet, a nikotin önmagában valóban kevesebb káros egészségügyi hatással bír, mint a dohány égése során keletkező kátrány és füst, azonban ekkora mennyiségben fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést, illetve az illóanyagok mennyisége miatt – a hörgő nyálkahártya irritációja révén – akár vérköpést is eredményezhet! Előbbiek elsősorban a nagy adagú, nem bemért nikotintartalom miatt alakulhatnak ki.

Fontos hangsúlyozni, hogy az Elf Bartól eltérően a trafikokban kapható termékek ismert, legális gyártóinak – mint például a hevített dohánytermékek vagy e-cigaretták – kötelességük forgalomba hozatal előtt bevizsgáltatniuk és engedélyeztetniük a termékeiket, ezért ismerjük azok működését. Hatástanulmányokat kell lefolytatniuk, emellett pontos toxikológiai laboratóriumi és klinikai vizsgálatok során az ilyen termékek által kibocsátott káros anyagok mennyiségét is megvizsgálják az égő dohányhoz képest. Az Európai Parlament rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottsága (BECA) is elismerte ezen bevizsgált termékek ártalomcsökkentő mivoltát azzal a kikötéssel, hogy további, hosszú távú hatásvizsgálatokat kell elvégezni a termékekkel. Ugyanakkor az illegális termékeket nem vizsgálja semmilyen hatóság.

Ezzel szemben az Elf Bar nem bevizsgált termék! Nincsenek róla tudományos információk, ugyanakkor kiszerelésénél, ízesítésénél fogva épp a legveszélyeztetettebb és legkiszolgáltatottabb korcsoportot célozza meg – akár súlyos mérgezésnek is kitéve használóit!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Aggályos továbbá az is, hogy miközben Magyarországon a hatályos jogszabályok szerint legálisan kizárólag 18 éven felüliek vásárolhatnak nikotintartalmú készítményeket és kizárólag az értékesítésre kijelölt Nemzeti Dohányboltokban, az illegális Elf Bar interneten is korlátlanul rendelhető. A hazai jogi szabályozás pontos: az e-cigaretták sem vásárolhatók 18 év alattiak számára, csak trafikokban értékesíthetők és nem forgalmazhatók ízesített formában. A szabályok tehát megvannak, ezeket kell betartani.

Elsődleges feladat tehát a fiatalok figyelmét felhívni ezen veszélyekre, valamint az illegális termékbehozatalt hatósági szinten tiltani! - adta közzé Dr. Szondy Klára tüdőgyógyász, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának klinikai főorvosa, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnökségének tagja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem