Nem csak az oroszoknak kell összekapniuk magukat

Ahogyan az afganisztáni helyzetet és az Al-Kaidát, úgy az orosz hadsereg erejét sem sikerült rendesen felmérni.

2022. június 22., 13:35

Szerző:

Az amerikai hírszerzés nem számolt Vlagyimir Putyin erőinek bizonytalan helyzetével, mielőtt február 24-én megtámadta Ukrajnát, és sok washingtoni tisztviselő meg volt győződve arról, hogy az orosz hadsereg támadása gyorsan legyőzi az ukrán ellenállást. De az, hogy ennyire fölébecsülték a helyzetet, az elemzőknek 2021 nyarát juttatja eszébe, amikor az amerikai kémek, különösen a CIA, és a katonai hírszerzés nem tudta előrevetíteni a tálibok afganisztáni villámtámadását és a helyi biztonsági erők összeomlását az iszlamista fegyveresekkel szemben – írja a Business Insider alapján az Azonnali.hu.

Hozzátették: több mint 100 nappal az oroszok által„speciális hadműveletnek” nevezett invázió kezdete után a teljes világ rádöbbent, hogy az orosz hadsereg nem az, aminek gondolták.

A Föderációs Hadsereg nem bizonyult annak az erős, jól képzett, szervezett, felszerelt ellenfélnek, amelyet a katonai vezetők és az amerikai hírszerző ügynökségek az Egyesült Államok hadseregének erős riválisának hittek.

Éppen ellenkezőleg, az orosz erők rosszul felszereltnek, szervezetlennek látszanak, és képtelenek voltak elfoglalni Kijevet és más nagyvárosokat, fenntartani a meghódított területeket, vagy megbirkózni a kisebb, mozgékonyabb és erősen elszánt ukrán egységek támadásaival.

Sok katonai szakértő arra számított a háború elején, hogy a moszkvai légierő az invázió első napjaiban megsemmisíti az ukrán erőket, köztük a légierőt is. Szerintük az ukrán hadsereg teljesen kiszolgáltatottá vált volna, ha az az orosz vadászgépek katonai repülőtereket, parancsnoki központokat, vasúti csomópontokat, infrastrukturális elemeket bombáznak le.

Tengerentúli újságírók azon spekulálnak, hogy valami nem stimmel az orosz hadseregre vonatkozó amerikai értesülésekkel, a Pentagon és a hírszerző közösség pedig elismerte, hogy elmulasztották azokat a jeleket, amelyek arra utalnának, hogy Moszkva valójában egy „értéktelen erőt", vagyis egy alsóbbrendű haderőt vonultat fel. Éppen ezért az amerikai hírszerző közösség jelenleg is belső áttekintést végez folyamatairól, miután alábecsülte az ukrán ellenállási lehetőségeket és túlbecsülte Oroszország katonai képességeit – írja a lap.

(Kiemelt kép: Orosz TOS-1 a Tverszkaja utcán a Vörös téren a második világháborús győzelem 76. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádé próbáján 2021. május 04-én Moszkvában, Oroszországban. Fotó: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)