A tálibok az afgán divatmodelleket sem kímélik

A radikális iszlamista tálibok Afganisztánban őrizetbe vettek egy ismert afgán divatmodellt és három társát, mert állítólag megsértették az iszlámot és a Koránt.

2022. június 9., 07:08

Szerző:

A divatbemutatóiról és YouTube videóiról ismert Adzsmal Hakikit bilincsben lehetett látni a tálibok hírszerzési ügynökségének keddi felvételén, amelyet a tálibok a Twitteren tettek közzé.

Az ügy hátterében egy széles körben megosztott videófelvétel áll. Ezen Hakiki látható, amint nevet, miközben társa, a beszédhibás Gulám Szakhi a Koránból olvas fel, vicces hangnemben. Az őrizetbe vételeket követően a tálibok újabb videót tettek közzé, amelyen Hakiki és társai világosbarna raböltözetben bocsánatot kérnek a radikálisok kormányától és a vallási vezetőktől. A felvételhez dári nyelven  kísérőszöveg is társul, miszerint „senki sem gyalázhatja a Korán verseit, vagy Mohamed próféta szólásait”.

Jogvédők Hakiki és társai haladéktalan szabadon engedését követelték, mondván, hogy a bocsánatkérések kierőszakolásával a tálibok megsértették a véleménynyilvánítás szabadságát. Egyelőre nem ismeretes, hogy a modellek milyen büntetésre számíthatnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Twitter)