A tálibok nemet mondanak a mákra

Az afganisztáni tálibok a máktermesztés betiltását tervezik, ezzel az országban történő ópium- és heroin-előállítást igyekeznének leállítani – adta hírül az AP amerikai hírügynökség csütörtökön.

2022. június 2., 18:50

Szerző:

Az afganisztáni tálibok - akik több, mint kilenc hónapja vették át a vezetést Kabulban - április elején rendeletet adtak ki, mely szerint betiltanák a máktermesztést, és most, június elején kezdik a kampányt a rendelet végrehajtására. Afganisztán a világ legnagyobb ópium-előállítója, valamint az európai és ázsiai kábítószer-fogyasztás számára az egyik fő heroinforrást jelenti, jóllehet már az elmúlt húsz évben az országban állomásozó amerikaiak is dollármilliókat fektettek a máktermesztés felszámolásába.

A kábítószer-kereskedelmet akadályozó intézkedés mindazonáltal félő, hogy az elszegényedett földbirtokosok és napszámosok számára lesz a legkárosabb, mivel rengeteg földművelőnek a máktermelés jelenti az egyetlen megélhetési forrást. A tálibok hatalomátvétele óta az afgán gazdaság a korábbinál is nehezebb helyzetbe került, részben azért is, mert a külföldi segélyezők megvonták az országtól a támogatásokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Virágzik a mák a Zala megyei Milejszeg határában 2018. május 24-én. MTI Fotó: Varga György)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.