Újabb volt szovjet tagköztársaságban törtek ki fegyveres összecsapások

Terrorellenes művelet keretében megöltek öt fegyverest kedden Tádzsikisztán Afganisztánnal és Kínával határos keleti régiójában, ahol gyakoriak a fegyveres összecsapások – közölték a hatóságok.

2022. június 1., 07:40

Szerző:

A „terroristacsoport öt tagját (...) azért semlegesítették, mert fegyveresen ellenálltak a biztonsági erőknek” – közölte a tádzsik belügyminisztérium a Hovar állami hírügynökség jelentése szerint. A hatóságok több fegyvert és robbanószert találtak az összecsapás helyszínén.

A Pamír hegységben fekvő Gorno-Badahsán autonóm területen a hatóságok május eleje óta folytatnak terrorellenes offenzívát. A hadsereg az utóbbi napokban több rajtaütést hajtott végre a térségben növekvő feszültségek miatt. A művelet kezdete óta összesen tizenhárman haltak meg, közöttük egy katona, sok gyanúsítottat őrizetbe vettek.

Tádzsikisztánban, a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságok legszegényebbikében a kilencvenes években polgárháború is folyt az iszlamistákkal és a rendszer ellenlábasaival szemben, egyebek mellett Gorno-Badahsában. Az országot 1992 óta Emomali Ramon vezeti, akit több civil szervezet és nyugati állam bírált tekintélyelvű kormányzása miatt.

A tádzsik hadsereg és a különböző fegyveres csoportok – köztük iszlamisták és Afganisztánból érkező kábítószercsempészek – között igen gyakoriak voltak az összecsapások a 2000-es években, de 2010 óta ritkábbá váltak.

(Kiemelt képünk: Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke (elöl, b-j) a Center 2019 fedőnevű stratégiai gyakorlatozáson. Az összesen mintegy 128 ezer főt számláló orosz, kazah, kirgiz, tádzsik, üzbég, indiai, pakisztáni és kínai kontingensek részvételével zajló gyakorlat főbb célkitűzései a koalíciós haderő összehangolása a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben és Közép-Ázsia katonai biztonságának erősítése. be.MTI/EPA/Alekszej Nyikolszkij)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.