Vb 2022: le kell játszani a tét nélküli brazil–argentin selejtezőt

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2022.05.09. 19:08
null
„Tétmeccsel” bővül a brazil és az argentin válogatott vb-felkészülése (Fotó: AFP)
Le kell játszani a brazil és az argentin labdarúgó-válogatott egymás elleni világbajnoki selejtezőjét, amely 2021. szeptember 5-én, pár perccel a kezdés után félbeszakadt.

 

A nemzetközi sportági szövetség (FIFA) hétfőn erősítette meg ezt, miután a fellebbviteli testülete elutasította mindkét fél beadványát.

A Sao Pauló-i találkozón alig telt el pár perc, amikor a Brazil Egészségügyi Szabályozó Ügynökség illetékesei a pályára vonultak, mivel az argentinok keretében négy, a kezdőcsapatában pedig három olyan játékos volt, akinek Angliából érkezve karanténkötelezettsége lett volna a koronavírus miatt.

Sajtóhírek szerint Emiliano Buendí, Emiliano Martínez, Giovani Lo Celso és Cristian Romero beutazásakor nem jelezte, hogy 14 napon belül megfordult a szigetországban, ami automatikusan karanténkötelezettséget vont volna maga után.

Az argentin csapat levonult a pályáról, a mérkőzés folyatása sokáig kérdéses volt, a felek egyeztettek, de nem sikerült konszenzusra jutniuk. A találkozó venezuelai játékvezetője végül hivatalosan is félbeszakította a jóformán el sem kezdődött mérkőzést, a dél-amerikai szövetség pedig megküldte a történtekről szóló beszámolóját a FIFA-nak.

A nemzetközi szövetség februárban úgy döntött, hogy pótolni kell a mérkőzést, a négy érintett futballista játékjogát pedig felfüggeszti a találkozóra. A két szövetség különböző szabálytalanságok miatt pénzbüntetést kapott, majd mindkét szervezet jelezte, hogy fellebbez.

A FIFA illetékes testülete fenntartotta a korábbi határozatot, mely szerint a mérkőzést le kell játszani, illetve érvényben maradt az összecsapás elmaradásáért kiszabott 50-50 ezer svájci frankos bírság is.

Ugyanakkor a további pénzbüntetéseket – amelyeket azért kapott a két szövetség, mert nem tett meg mindent a rend és a biztonság fenntartásáért – csökkentette a fellebbviteli bizottság: a brazil szövetségnek 550 ezer svájci frank helyett 250 ezret, az argentinnak pedig 200 ezer helyett 100 ezret kell még fizetnie.

Közben a brazil és az argentin válogatott is kiharcolta a katari vb-n való részvétel jogát, ráadásul a pótolt mérkőzésnek már csak azért sem lesz tétje, mert a brazil válogatott mindenképpen első, az argentin pedig második marad a hivatalos sorrendben. Előbbi 45 pontot szerzett 17 mérkőzésen, utóbbi 39-et, a dél-amerikai selejtezősorozatot március végén harmadikként záró Uruguay pedig 28-at.

A FIFA honlapján szeptember 22-i dátummal szerepel a mérkőzés, ha ezt megerősítik, több mint három hónappal az interkontinentális pótselejtező után zárulna hivatalosan a selejtezősorozat – egy teljesen tét nélküli mérkőzéssel.

A világbajnokság november 21-étől december 18-áig tart. Brazília a G-csoportban Szerbiával, Svájccal és Kamerunnal mérkőzik meg, Argentína pedig a C-ben Szaúd-Arábiával, Mexikóval és Lengyelországgal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik