7 °C Budapest
Modern lithium ion battery technology concept.

Közel sincs vége a drágulásnak: újabb sötét fellegek gyűlnek az autópiacon

2022. január 24. 14:03

Drasztikusan megemelkedett az elektromos autók gyártásához szükséges nemesfémek ára a világpiacon. Ez pedig a szakértők szerint csúnyán meg fog látszani a járművek árain is. A várakozások szerint 2022-ben csúcsra fog emelkedni a lítium ára, és csak a jövő évben normalizálódhat a piaci helyzet.

Nem titok, hogy az autóipar ellátási láncai mostanában nagyon rosszul állnak. A chiphiány várhatóan 2022-ben is folytatódni fog, és erre még rádob egy lapáttal, hogy az autógyártók világszerte fokozzák az elektrifikációt. És most az akkumulátorfémek hiányának veszélye is az iparág felett lebeg, ami drágulást hozhat a piacon.

Ez azért meglepő, mivel a Bloomberg szakértői szerint tavaly minden eddiginél olcsóbb volt az akkumulátor az elektromos autókhoz, 118 dollár volt kilowattóránként, ami jelentős csökkenés a 2010-es 1200 dollár/kWh-hoz képest. Ez nagyrészt a gyártás felfutásának köszönhető; minél több üzem nyílik meg és minél hatékonyabbak a folyamatok, annál alacsonyabbak a költségek. Ellenben minél hatékonyabban lehet ezeket az anyagokat feldolgozni, annál gyorsabban fogy a nyersanyagkészlet. Ez pedig az alacsony árakkal együtt hiányt és végül áremelkedést okoz - írja elemzésében a The Drive.

Ugyanis az autóakkumulátorokhoz megfelelő minőségű lítium 2022 januárjában ötször drágább, egy évvel korábban. Ez talán nem meglepő, tekintve, hogy a tavalyi év folyamán gyakorlatilag minden autógyártó bejelentette, hogy gigantikus akkumulátorgyártó létesítmények építését tervezi. De az ugrás mértéke óriási, a lítium ára most már 261 ezer jüan (kb. 13 millió forint) tonnánként Kínában. És nem csak a lítiumot érintette a változás, hanem a többi szükséges fémet is: a kobalt ára megduplázódott, a nikkelé pedig 15 százalékkal drágult.

Kövesd az árfolyamokat, indexeket a Pénzcentrum aloldalán!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez pedig elkerülhetetlenül közvetlen hatással lesz az autók előállítási költségeire, ami - hacsak az autógyártók nem döntenek úgy, hogy benyelik ezt, amíg az ellátási lánc problémái meg nem oldódnak - az eladási árakra is kihatással lesz. Például az Audi E-tronhoz szükséges fémek ára összességében az egy évvel korábbi 1895 dollárról mára 3861 dollárra ugrott.

A portál elemzése szerint ez egy átmeneti buborék, 2022 lesz a legrosszabb év a lítium árazása szempontjából, jövőre pedig várhatóan az árak visszaesnek a korábbi szintekre. Viszont 2022 az előrejelzések szerint annyira rossz lesz a lítium ára szempontjából, hogy a szakértők szerint potenciálisan akár 50 százalékkal is fog emelkedni idén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem