A magyar kormány szerződtette a Pegasust gyártó cég lobbistáját

Nem volt olcsó.

2022. január 24., 12:32

Szerző:

Egy olyan washingtoni lobbistát szerződtetett 2021 végén a magyar kormány, aki egészen addig a Pegasus kémszoftvert kifejlesztő izraeli cégnek, az NSO-nak dolgozott – tudta meg a Direkt36.

A lap információi szerint a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) amerikai jogi stratégiai tanácsadásra szerződtette George Tuckert, akinek 2021 novembertől az év végéig havi negyedmillió dollárt, azaz közel 80 millió forintot fizetett a férfi egy cégén keresztül. Tucker egy másik vállalatával tavaly őszig az izraeli NSO Groupnak, illetve anyavállalatának, a Q Cyber Technologiesnak lobbizott és adott tanácsokat.

Tucker 2018-tól alelnöke, majd ügyvezető igazgatója is volt a Mercury Public Affairs nevű PR- és lobbicégnek, mely az NSO Groupnak dolgozott külsős tanácsadóként 2020-tól.

A két cég olyan összefonódásban volt, hogy a lehallgatási botrány kirobbanása előtt még a Mercury Public Affairs válaszolt az NSO-nak küldött újságírói kérdésekre is. A Pegasus-botrány kirobbanása utána a Mercury szerződést bontott az NSO-val, és több rizikós ügyfelével is.

A magyar kormánnyal kötött megállapodásra – az amerikai igazságügyi minisztérium adatbázisában megtalálható dokumentum szerint – november 11-én, azaz négy hónappal a nemzetközi és magyar Pegasus-megfigyelések leleplezése, illetve bő egy héttel az amerikai szankciók bejelentése után került sor. A megállapodást Takács Szabolcs washingtoni magyar nagykövet írta alá.

A dokumentum szerint Tuckerék „marketing és kommunikációs szolgáltatásokat, valamint jogi stratégiai tanácsadást” nyújtanak Magyarországnak, a költségek szerint viszont leginkább jogi ügyekkel kellett megküzdeniük. Marketing és kommunikációs szolgáltatásokért Tuckerék csupán egy havi 9500 dolláros alapdíjat számítanak fel, viszont a jogi stratégiai tanácsadásért már havi 235 000 dollárt.

Ez átszámítva összesen kb. 77 millió forint kiadást jelent a magyar államnak. A megbízás két hónapig szólt, amit lehetséges, hogy a magyar kormány áprilisig, négy hónappal meghosszabbított.

(Kiemelt kép: Az izraeli NSO Group, a Pegasus kémszoftver gyártójának honlapja egy mobiltelefon kijelzőjén 2021. július 21-én. Fotó: Joel Saget / AFP)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.