Gyártók Nem kell sokat fizetnie a Volkswagennek

Nem kell sokat fizetnie a Volkswagennek

autopro.hu/V.M. | 2022.01.24 12:21

Nem kell sokat fizetnie a Volkswagennek

Fotó: Volkswagen US Media Site

A VW 3,5 millió dollár kifizetéséről állapodott meg Ohio állammal, amiért manipulálta járműveinek szén-dioxid-kibocsátási értékeit. Az amerikai állam korábban az összeg sokszorosát követelte.

Hirdetés

„A megállapodással teljesül Ohio régi követelése, valamint általa a vállalat maga mögött hagyhatja az ügyet, és egy fenntartható mobilitású jövő építésére koncentrálhat” – kommentálta a VW a sikeres megegyezést.

A német autógyártó óriásnak végül csak a töredékét kell kifizetnie annak az összegnek, amit Ohio eredetileg követelt. A VW korábbi bírósági dokumentumokban azt írta, hogy Ohio napi 350 millió dollár, azaz évi 127 milliárd dollár megfizetését kérheti tőle egy több éves periódusra vetítve.

A VW 2015-ben ismerte be, hogy manipulálta mintegy 11 millió dízel járműve kibocsátási értékeit. A gyártó emellett az üggyel kapcsolatban félrevezette az amerikai környezetvédelmi hivatalt, ami nyomozásához 2014-től kért információkat tőle.

A VW a botrány kirobbanása után több mint 20 milliárd dollár büntetést fizetett a hivatalnak, az amerikai legfelsőbb bíróság novemberi ítélete szerint azonban az nem jelenti azt, hogy egyes államok és alacsonyabb közigazgatási egységek nem élhetnek követeléssel az emissziós előírások áthágása miatt.

A Reuters emlékeztet rá, hogy az Egyesült Államokban még Texas, illetve egy-egy floridai és Utah állambeli megye követel kártérítést a német autógyártótól. Ezek a peres eljárások még folyamatban vannak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink