Gyártósor Az MI csak szakértelemmel hozza meg a gyümölcsét

Az MI csak szakértelemmel hozza meg a gyümölcsét

autopro.hu/P.B. | 2022.01.24 13:18

Az MI csak szakértelemmel hozza meg a gyümölcsét

Fotó: Pixabay

A mesterséges intelligencia technológiája reális célokat, kész tervet és a munkához szükséges legjobb adatok alapos megértését igényli. Ezek – tehát megfelelő szakértelem – hiányában csak pénzkidobás és elbukott projekt lesz az eredmény.

Hirdetés

A Gartner jelentése szerint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos projektek 85 százaléka nem valósul meg, vagy egyszerűen elakad. A termelésben és a gyártásban a helyzet még rosszabb lehet, még nagyobb meghibásodási arány mellett. Ezek az arányok bármilyen technológia esetében kifejezetten rossznak számítanának, de különösen igaz ez egy olyannál, amelynek meg kellene változtatnia a világot.

Ugyanakkor egyes vállalatok számára a mesterséges intelligencia egyértelműen működik, és hozzáadott értéket jelent. A GE és a Pepsico is jó példa erre, ezek a vállalatok például gépi tanulást használtak a hatékonyság növelésére és a költségek csökkentésére. Az ilyen eredményektől inspirálva a vállalatok túlnyomó többsége azt reméli, hogy több mesterséges intelligenciát fognak használni a jövőben. A PwC felmérése azt mutatja, hogy az Egyesült Államok cégvezetőinek 86 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a mesterséges intelligencia 2021-ben a „mainstream technológia” lesz a vállalatánál, és a technológiát használó vállalatok 25 százaléka számít bevételnövekedésre, míg a vállalatok összességében ez az arány 18 százalék – azaz optimistábbak azok a cégek, akik használnak mesterséges intelligenciát.

Mindenki gyűjt adatokat

Ma már mindenféle vállalat – beleértve a gyártókat és az ipari vállalatokat is – hatalmas mennyiségű adatot gyűjt össze, és nem kétséges, hogy a mesterséges intelligencia, ha megfelelően használják, jelentősen olcsóbbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá teheti a termelést. A vállalatok számára tehát az a kérdés, hogyan csökkenthetik a mesterséges intelligenciában rejlő kockázatot. Ez sok esetben nem technológiai probléma, inkább üzleti kérdés – véli az Industry Week.

Mielőtt egy új technológiába fektetnek, a vállalatoknak meg kell érteniük, hogy mi történhet rosszul, és mit kell tenniük a kudarc elkerülése érdekében – azzal a céllal, hogy a meghibásodás kockázatát a lehető legkisebbre csökkentsék. A mesterséges intelligencia sikerének biztosításához meg kell érteniük, hogy az MI valójában mit tehet értük.

Tudni kell, mit várhatunk az MI-től

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos projektek kudarcának fő okai között szerepelnek a túlzott várakozások. A vállalatok egy érző, számítógépes lényre számítanak, amely valóban tud gondolkodni. Ezek után csalódást keltő, amikor nem kapnak mást, mint az évek óta végzett adatelemzés továbbfejlesztett változatát.

Vannak olyan MI-alkalmazások, amik valóban jól ellátják azt a feladatot, amelyre tervezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megoldják azokat a konkrét problémákat, amelyekre a gyártók megoldást keresnek.

Reális célokat kell kitűzni

Mint minden más beruházás esetében is, a vállalatoknak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos projekteket is a saját erőforrásaikra kell alapozniuk, beleértve az általuk felhasználható adatokat, alapokat és készségeket. Ehhez ki kell dolgozniuk egy megvalósítási tervet, amely nemcsak egy átfogó célt határoz meg, hanem meghatározza, hogy milyen lépésekre van szükség a cél eléréséhez.

Például egy autóalkatrész-gyártónak, amely mesterséges intelligencia segítségével kívánja növelni a gyártási kapacitást, pontosan meg kell értenie, hogy mely adatokat kell elemezni a gyártási folyamat mely részein.

Hasonló elemzéseket más fejlesztések alkalmával is érdemes elvégezni, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos projektek sem jelentenek ez alól kivételt.

Óvatosan a kiszervezéssel

Mivel a tapasztalt mérnökök alkalmazása kihívást jelent, ezért sok vállalat igyekszik kiszervezni az mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkát. A megfelelő partnerek megtalálása azonban nehézségekbe ütközhet, mivel sok potenciális partner nem ismeri a gyártási folyamatokat és a vállalat sajátosságait.

A mesterséges intelligencia alapú megoldások bevezetésére törekvő gyártók és ipari cégek a legnagyobb sikert a részleges megközelítéssel érhetik el, amikor olyan webalkalmazásokat keresnek, amelyek segíthetik őket konkrét célok elérésében – együttműködnek partnerekkel, de nem szervezik ki teljesen a munkát.

Az Industry Week szerint kimondható, hogy a mesterséges intelligencia a jövő, de ahhoz, hogy működjenek is az ilyen alkalmazások, alapos tervezésre és kompetens szakemberekre van szükség.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink