Tömegesen coming-outoltak a német papok

Egyenlő jogokat szeretnének az egyházon belül.

2022. január 24., 11:06

Szerző:

A katolikus egyház 125 alkalmazottja coming outolt LMBTQI személyként Németországban. A Zeit német lap szerint vannak köztük olyanok, akik nem heteroszexuálisak, de akár a nemi identitásuk is eltér a születési nemüktől. Az identitásukat most felfedő emberek között vannak papok, adminisztratív munkatársak, hitoktatók.

Az érintettek legelsősorban azt szeretnék elérni, hogy ne lehessen valakit elbocsátani az egyházi munkájából csak azért, mert más a szexuális orientációja vagy a nemi identitása. Erre elmondásuk szerint ugyanis több példa is volt korábban.

Az #OutInChurch, a Félelem nélküli Egyházért mozgalom résztvevői azt követelik, hogy az egyház tanításából vegyék ki a rájuk nézve rágalmazó, diszkrimináló állításokat. Valamint azt is, hogy ne tagadják meg tőlük az egyházi szentségeket – úgy mint a házasságot, a gyónást vagy az oltári szentséget – csak azért, mert melegek vagy transzneműek. 

Az aktivisták szeretnék, ha a püspökök a nyilvánosság előtt bejelentenék a követeléseiket. Tavaly egyébként már voltak olyan papok, Németország-szerte, akik az azonos nemű párok megáldását vállalta, írja a hvg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Merész Márton / 168)