Előfizetői tartalom

A legsúlyosabb időszakban jött a nagy változás a patikákban

Január elejével egy jogszabályváltozás miatt alapvető akadályokba ütközik a sokak életét megkönnyítő, - nem vényköteles – gyógyszerek házhoz szállításának szolgáltatása, mint például a láz-, fájdalom és fejfájáscsillapító, a görcsoldó vagy gyulladáscsökkentő. A gyógyszerbiztonságra hivatkozó törvénymódosítás szerint év elejétől ezen készítményeket csak gyógyszertári dolgozó szállíthatja ki, azonban piaci információk szerint ennek a feltételnek meglehetősen kevés patika tud majd megfelelni, éppen ezért kevés gyógyszertár szállít majd házhoz. A parlament döntése nyomán tehát ellehetetlenül egy, a valós piaci igényekre létrejött és feltörekvőben lévő szolgáltatás. A pandémia idején különösen hasznos ugyanis, hogy akár az egészségüket féltők vagy mozgásukban korlátozottak is a személyes kontaktust elkerülve juthassanak hozzá a gyógyszerekhez. A kormány lépése különösen érdekes a koronavírus sorozatosan tomboló hullámai fényében, hiszen ezzel megszüntet egy hatékony távmegoldást. A gyógyszertári piacot érintő változásról a Portfolio körképet készített a piac szereplőivel.

Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója kiemelte, hogy Magyarországon interneten keresztül vényköteles készítményeket korábban sem lehetett, és most sem lehet forgalmazni, ez csak a vény nélküli gyógyszerek (OTC-gyógyszerek) esetében lehetséges, azonban az ezen készítmények kiszállítására vonatkozó szabályok jelentősen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés