Vágólapra másolva!
A Bundesliga 20. fordulójában a bajnokság hét magyar játékosából négy lépett pályára, három igazoltan hiányzott. Magyar szempontból a múlt hét Schäfer Andrásról szólt, aki a Dunaszerdahely csapatától az Union Berlinhez igazolt, vasárnap aztán a válogatott védő, Willi Orbán vitte el a show-t, aki fontos gólt lőtt az RB Leipzig színeiben a Wolfsburg elleni találkozón.

A nyári Európa-bajnokságon egész országunk zárta szívébe Schäfer Andrást. Bizonyára mindenki örült annak is, hogy néhány napja a szlovák bajnokságból a németbe igazolt. Akik kevésbé követik a Bundesligát, azok bizonyára azt kérdezik, hogy melyik osztályban is szerepel ez az Union Berlin?

Nos, az ő kedvükért: a legmagasabb osztályban jelenleg a negyedik helyen van, vagyis Bajnokok Ligája indulást érőn. Ha végül itt is maradna, az a világ egyik komoly csodája lenn, de a sportban annyi mindent láttunk már. Azt pl. ki gondolta volna, hogy nyáron a világbajnoki címet védő Franciaország elleni döntetlen után a hajrához közelítve válogatottunk győzelemre áll Münchenben a négyszeres világbajnok ellen.

Schafer András góljának köszönhetően, melyet az utóbbi évtized egyik legjobb védője, Mats Hummels mellől fejelt a világ egyik legjobb kapusának, Manuel Neuernek a kapujába.

Valószínűleg ez a mozdulat sokat segített neki a múlt héten bejelentett átigazolás irányába. Ahogy annak idején Torghelle Sándornak is az Oliver Kahnnak lőtt két gólja. Torghelle nem igazán tudott élni a lehetőséggel, reméljük Schäfer fog.

Schäfer András az Union Berlinhez szerződött Forrás: twitter.com/fcunion

Már szombaton, a Mönchengladbach otthonában is bemutatkozhat volna új csapatában, de egy kisebb sérülés meggátolta ebben. Ezen a hétvégén nem rendeznek fordulót Németországban. Így lesz két hete, hogy beilleszkedjen, és helyet követeljen magának. Így az őszhöz hasonlóan ismét hét honfitársunkért izgulhatunk egy-egy Bundesliga fordulóban. Novothny Soma ugyanis a Bochumtól a napfényes Ciprusra szerződött, de érkezett helyére a válogatott focista.

A hét játékos közül négy lépett pályára a hétvégi, 20. játéknapon. Hárman "igazoltan hiányoztak". Schäferen kívül a mainzi Szalai Ádám még nem épült fel a karácsony előtti műtétje után, míg a lipcsei Szoboszlai Dominik egy héttel korábban a bemelegítés közben szenvedett olyan sérülést, amely távol tartotta a kezdőcsapattól a vasárnapi, Wolfsburg elleni meccsen. A kispadra viszont már le tudott ülni. Gulácsi Péter és Willi Orbán pedig – szokás szerint – a kezdőként játszott.

Bő negyedóra után éppen a Szoboszlait helyettesítő spanyol Hugo Novoa lövése jelentette az első helyzetet a mérkőzésen, ezt védte Koen Casteels. A fiatal spanyolnak ez volt az utolsó megmozdulása, amit 18 évesen produkált a Bundesligában, ugyanis a mérkőzés másnapján érkezett el 19. születésnapjához.

Gulácsi Péter és a Lipcse új edzője, Domenico Tedesco ünneplik a győzelmet Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A félidő hajrájában Aster Vranckx éles szögből először lőtt Gulácsi kapujára, a magyar kapus szépen védett. Majd két perccel később is ő bombázta öt méterről a labdát a kapujára. Ennek a védése már bravúr volt, és felrémlett az egy héttel korábbi szuperprodukciója, amikor a német szaklaptól a legjobb osztályzatot, az 1-est kapta. Csak azért nem került be a forduló válogatottjába, mert ugyanezzel a kalkulussal a gladbachi Yann Sommer két 11-est is védett a Leverkusen ellen.

A Leipzigtől megszokhattuk, hogy két jó félidőt ritkán produkál.

Ez még Julian Nagelsmann idején is így volt, és így van egykori évfolyamtársa, Domenico Tedesco irányítása idején is. Nem haladó, de hagyomány. A második félidő első negyedórájának végén viszont Orbán az ellenfél hálójába juttatta a labdát. Sajnos lesről, és ennek megállapításához videobíró sem kellett, csak a „hagyományos" asszisztens.

Ám később már szerencsésebb volt válogatottunk hátvédje. A 76. percben André Silva egy beadás után a felső alumíniumra fejelte e labdát, és az onnan visszapattanót Willi Orbán közelről a kapuba "stukkolta".

Willi Orbán a második gólját szerezte az idei szezonban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

2022 első bajnoki találkozóján (a Mainz ellen) Szoboszlai Dominik volt a Leipzig hőse, a másodikon ( Stuttgartban) Gulácsi Péter, ezúttal Willi Orbán. Mire jutna a szász gárda magyar válogatottjai nélkül?

Ezúttal Orbán kaparintotta meg a három pontot csapatának, igaz a 2-0-s végeredményt a meccs napján 20 éves, horvát, Josko Gvardiol állította be. Azt hiszem sokba került ez a győzelem a két ifjúnak, Novoanak és Gvardiolnak. Bár valószínűleg szívesen állták a vacsora árát.

Sallai Roland a hajrában bő negyedórát játszott az SC Freiburgban, mely 2-0-ra győzött a Stuttgart ellen.

Három perccel az érkezése után alakult ki a végeredmény, éppen a második gólt szerző Kevin Schade helyére állt be.

Dárdai Márton a novemberi, fővárosi derbi után volt ismét ott a Herthaban. A Bayern München ellen. Érdekes kérdés, hogy vajon örül-e egy játékos, hogy ilyenkor tud visszatérni? Az biztos, hogy a világ egyik legjobb támadógépezetének megállításában kellett segédkeznie. Nem is úgy vonul be a történelembe ez a mérkőzés, hogy sikerült. Olyan volt a találkozó, amilyen az elmúlt években mindig.

Dárdai Márton szereli a német válogatott Serge Gnabryt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Sebastian El-Saqqa/firo Sportpho/Sebastian El-Saqqa

A berlinieknek néhány másodpercig sikerült kordában tartani a bajorokat, de a találkozó elején még a videóbíró megmentette a góltól hazaiakat. A 25. percig tartott ez az ideális állapot, ekkor Kingsley Coman bal oldali beadásánál Tolisso megelőzte Dárdait és fejjel vezetést szerzett. Ekkor vált biztossá a három pont tulajdonosa. A magyar védő egy szűk óráig volt részese a találkozónak, 0-2-nél hozta le őt az ősszel az edzői poszton édesapját váltó Tayfun Korkut. A vége 1-4 lett.

Ebből a mérkőzésből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a Hertha és a középső Dárdai formáját illetően. Ezen a meccsen minden évben kétszer túl kell esni a főváros nagyobb, de jelenleg rosszabbul teljesítő csapatának.

Dárdai visszatért, ez jó, de lehet, hogy az előttünk álló rövid szünet során elhagyja a csapatot.

Lehet, hogy jobban jár, ha ezt teszi.