Hamis kézfertőtlenítőszert árultak Kőbányán, emberéleteket veszélyeztetve

Vágólapra másolva!
Durván visszaélt a járványhelyzettel az a négyfős banda, akik hamis kézfertőtlenítőszert gyártottak majd adtak el. A gyógyszertári alkohol helyet például vodkát használtak. Összesen 7 embert vertek át, akiknek több, mint 28 millió forint kárt okoztak. Az ügyészség börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását javasolta a banda minden tagja ellen.
Vágólapra másolva!

Az 54 éves férfi és a 49 éves nő 2017. végén ismerkedtek meg egymással. A férfi horgászcsalik előállításával és gyártásával foglalkozó céget vezetett, míg a 49 éves nő egy másik cég ügyvezetője volt. Miután üzleti kapcsolatban is álltak, szoros, bizalmi viszony alakult ki közöttük.

2020. március elején elhatározták, hogy

kihasználják a járványhelyzetben a kézfertőtlenítőkre megnövekedett keresletet, és hatósági engedély nélkül, nagy tételben olyan alkohol alapú termékeket gyártottak, amelyeket fertőtlenítőszerként hirdettek.

A tervükbe bevonták a férfi 20 éves lányát, valamint a nő 53 éves párját.

A fertőtlenítőszert az 54 éves férfi és lánya X. kerületi családi házában állították elő úgy, hogy a

gyógyszertári alkohol helyett vodkát használtak. Az alapanyagok beszerzését és a termékek gyártását főleg a két férfi végezte. A 20 éves nő ismerősi köréből vevőket toborzott, emellett a termékek előállításában és csomagolásában is részt vett. A 49 éves nő a termékeken gyártóként feltüntetett saját cége ügyvezetőjeként a pénzügyekért és a számlázásért volt felelős.

Forrás: Police.hu

A különböző kiszerelésben előállított termékeket olyan matricával látták el, amely a termékek összetevőire, illetve bakteriális hatására vonatkozóan

hamis adatokat tartalmazott, például, hogy a termék 96%-os gyógyszertári alkoholt tartalmaz, illetve „az ÁNTSZ által ajánlott összetevők alapján" készült. Valójában azonban ezeknek a termékeknek a vírusölő hatása nem volt megfelelő,

tényleges összetevői nem feleltnek meg a fertőtlenítőszerek jogszabályi előírásainak.

Mivel a világjárvány idején a legtöbb ember gyors és hatékony fertőtlenítőszert keresett, az általuk előállított termék sokakat megtévesztett. Abban a tévhitben éltek, hogy a tőlük vásárolt kézfertőtlenítő megvédi őket a koronavírus terjedésétől.

Az ügynek összesen 7 károsultja van, Egyikük összesen közel 13.000 db terméket vásárolt különböző kiszerelésben, majdnem 20 millió forintos értékben. A többi áldozat összesen közel 4500 db terméket vásárolt, 8 millió forintért.

Az ügyészség a vádlottakkal csalás miatt emelt vádat, és börtönbüntetés, illetve pénzbüntetés kiszabását javasolta.