Fizethettek a résztvevőknek egy fideszes fórumon

Egy pécsi fórumról derültek ki érdekes részletek

2022. január 24., 08:58

Szerző:

Fizethettek a hallgatóságnak azért, hogy részt vegyenek Kővári János kormánypárti politikus pécsi fórumán, írja a Népszava egy helyi lap, a Pécsi Stop értesüléseire alapozva.

A környezettudatos viselkedésre nevelő találkozót Pécs egyik belvárosi irodaházában tartották január 7-én. A fórumon nagyjából 30-an vettek részt – a hallgatóság túlnyomó többségét egyetemisták adták, akik saját bevallásuk szerint háromezer forintot kaptak a részvételért. A rendezvényről készült fotót és rövid videót Kővári János fel is töltötte a Facebookjára.

A vádakra nem reagált érdemben a kormánypárti politikus, mindössze annyit írt, hogy „a találkozót nem ő, hanem a Zöld Követ Egyesület rendezte.” Az egyesület válaszlevelében úgy reagált, Kővári Jánost azért hívták meg, mert „elkötelezett a zöld ügyek irányába”. A zöld szervezet elnöke, Király Nóra hozzátette, a fórumot valójában nem is ők, hanem a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) rendezte, és csak a sajtóból értesültek arról, hogy fizethettek a rendezvény résztvevőinek.

„Egyesületünk a rendezvényszervező céggel kötött szerződésben meghatározta a minimális résztvevői létszámot, azonban arra nem számítottunk, hogy ebben a formában fognak résztvevőket toborozni.”

A levélből kiderül az is, hogy a – meg nem nevezett – szervező cég 530 ezer forintért vállalta a munkát. Ennyiből szereztek technikust, fotóst, technikát, hoszteszt, moderátort, pogácsát, üdítőt, kávét és két órára terembérletet. Király Nóra egyébként 2006 és 2019 között a főváros 11. kerületének fideszes önkormányzati képviselője volt, 2014-től alpolgármesterként szolgált Újbudán. A 43 éves politikus több civil szervezet alapító vezetője, a sajtó pedig többször írt arról, hogy ezek a szervezetek bőven jutnak állami forrásokhoz.

(Kiemelt kép: Kővári János – Facebook)