20 hektárnyi zöld területre építenének ezer lakást Debrecenben, de azt sokan ellenzik

Az ellene szóló petíciót már több mint ezren aláírták.

2022. január 24., 07:05

Szerző:

Már több mint 1000 ember írta már alá a Momentum debreceni szervezetének azt a petícióját, amelyet január 10-én indított a párt azzal a céllal, hogy megmutassák a városvezetésnek a beruházás társadalmi elutasítottságát nyilatkozta a Telexnek a momentumos Mándi László, az egységes ellenzék országgyűlési képviselő-jelöltje.

A debreceni városvezetés a Debrecen 2030 program részeként minimum 1000 lakásos lakóparkot építtetne a város nyugati részén. A beruházás mellett a polgármester elmondása szerint többek között a a növekvő ingatlan- és albérletárak miatt döntöttek. A Momentum szerint viszont a beruházás csak jelentős mennyiségű zöldterületet venne el a várostól, a párt ehelyett egy szabadidőpark létrehozását támogatná.

Papp László, Debrecen polgármestere a helyi tévé egy műsorában úgy fogalmazott, hogy a területre a beépítési szabályzat szerint több zöldterületnek kell kerülnie, mint amennyi most a völgy jelenlegi részén található, ráadásul a városrészen folyó Tócó patak mentén, észak-déli irányban egy 2 hektáros zöldsávot fognak kialakítani. Az épülő házak és a mostaniak között pedig szintén kiépítenek egy zöldsávot 3,6 hektáron, amelybe az építési területeken belüli zöldfelületek is beleértendőek, mondta a polgármester, aki szerint a beruházás ellenzői a magas árak fennmaradásában érdekeltek.

A Momentum szerint az így is túlzsúfolt Tocóskert-Tócóvölgyön inkább a már ott lakók életminőségén kéne javítani olyan eszközökkel, mint óvodai csoportok bővítésével és háziorvosi körzetek átalakításával, újak létrehozásával. A Momentum egy másik területen építené fel a lakásokat, elsősorban a város déli területein, a Déli Ipari Parkhoz közel, ahová számos cég költözött az utóbbi éveben. Mándi szerint így közelebb lennének az emberek a munkahelyükhöz, ezáltal a közlekedés és vele együtt a légszennyezettség is mérséklődne.

 

(Kiemelt kép forrása: Facebook)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.