Ennyi év börtönre számíthat Schadl György, a végrehajtók vezetője

Több kinevezett is vallomást tett, a 444 szerint hűbéri viszony rajzolódik ki a végrehajtói kinevezésekből.

2022. január 24., 07:32

Szerző:

Újabb fejlemények láttak napvilágot a Schadl-Völner ügy kapcsán. Azt már korábban is bemutattuk – a 444 cikkei alapján –, hogy Schadl több egyetemi vizsgát is intézett Völner Pál rokonának, illetve Rogán Antal kabinetfőnökének, most azonban, a cikksorozat 4. részében a konkrét végrehajtói kihallgatási jegyzőkönyvek is előkerültek. A gyanú szerint a Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György százmilliókat, sokszor az osztalék 100 százalékát vette el azoktól a végrehajtóktól, akiket Völner államtitkár segítségével juttattak el a kinevezésig.

Völner a vád szerint 83 milliót kapott – havi bontásban kb. 2,2 milliót –, Schadl viszont összesen 884 milliót kapott kézhez. Tehát a végrehajtásban a jelek szerint hatalmas pénzek mozognak – bőven nagyobbak, mint a direkten állami szférában. A SCHADL és TÁRSA Végrehajtó Iroda 2020-ban 356 millió forintos forgalomnak örülhetett, 134,4 milliós tiszta profittal, de 2019-ben még ennél is nagyobb, 643 millióból 317 milliós pénz jött be. A végrehajtók elnökének felesége szintén végrehajtó, akinek cége tavaly 190 milliós profitot csinált.

A százmilliós profitok a bajba jutott adósok által befizetett eljárási költségből származik.

A frissen közölt iratok szerint a Központi Nyomozó Főügyészség hét olyan, elmúlt években kinevezett végrehajtót sorol fel, akik ellen vádemelést javasolnak. A vallomásokból az rajzolódik ki, hogy Schadl hiteleket adott a kinevezetteknek, és erősen függőségi viszonyban tartotta őket. A vád szerint mind a heten Schadl és Völner korrupciós kapcsolata révén jutottak végrehajtó irodájához, és a kinevezésükre döntő hatással bíró két vezetőnek pénzt juttattak.

A hét frissen kinevezett végrehajtó közül négy 40-80 milliót adott Schadlnak, hárman pedig 190-250 milliót. Cserébe Schadl havi 1-2 milliót juttatott nekik, a pár százezres fizetésük mellé. A végrehajtó kar elnöke az iratok szerint felajánlotta nekik, hogy rajta, vagy szintén végrehajtó feleségén keresztül magántulajdonban lévő épületekben béreljenek irodát. 

Schadl György gyanúsítottal szemben 5-től 10 évig, 2-től 8 évig, illetve 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények megalapozott gyanúját közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. A kar elnökét többek közt vesztegetés, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés, valamint 7 rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják. A végrehajtókkal nagyrészt 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény megalapozott gyanúját közölték. 

(Kiemelt kép: Schadl György, Fotó: Miskolci Egyetem)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.