8 °C Budapest
Solar panels feed utility lines at a location in the San Francisco Bay Area.

Nagy változás a magyar zöldenergia kapcsán: ezt minden megújulósnak tudnia kell

2022. január 23. 21:02

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) javaslatai alapján több jogszabály is módosult az év elején a származási garanciákkal és az úgynevezett energiamix-közzététellel kapcsolatosan. Az uniós jogszabályi előírások hazai implementációjának egyik célja, hogy a magyar származási garanciák a nemzetközi piacon is elérhetők legyenek.

Az erőművek által megtermelt villamos energia közcélú hálózatokon keresztül jut el a fogyasztókhoz. A hálózatok egyaránt továbbítanak hagyományos és megújuló technológiákkal előállított villamos energiát. Azon fogyasztók számára, akik kifejezetten megújuló energiaforrásból vagy nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésből származó villamos energiát kívánnak felhasználni, a termelők származási garancia segítségével igazolják a szolgáltatott villamos energia megújuló eredetét.

Az Európai Unió „Tiszta Energia” csomagjában a származási garanciák és az úgynevezett energiamix-közzététel kapcsán a 2018/2001 EU irányelv és a 2019/944 EU irányelv tartalmaz előírásokat. Az uniós jogszabályi előírások hazai implementációjának keretében, 2021. július 1-től a villamos energiáról szóló törvény, 2022. január 1-től pedig a megújuló energiaforrásból és a nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésből nyert villamos energia származásának igazolásáról szóló Kormány rendelet, valamint a villamosenergia-rendszer irányításával, működésével és használatával összefüggő egyes adatszolgáltatásokról szóló 6/2008. KHEM rendelet módosult.

A MEKH szakemberei összegyűjtötték a származási garanciákkal kapcsolatos kérelmekre, tranzakciókra vonatkozó legfontosabb gyakorlati változásokat, amelyek ITT olvashatók. A jogszabályi módosítások célja az uniós jog implementációján túl az, hogy a származási garanciákra és az energiamix-közzétételre vonatkozó hazai szabályozás megfeleljen a legjobb európai gyakorlatoknak is, és a MEKH csatlakozhasson a „European Energy Certificate System” (EECS) rendszerhez, ezáltal pedig a hazai származási garanciák kikerülhessenek az európai piacra.

A MEKH 2014. január 1-je óta biztosítja a származási garanciák használatát és üzemelteti a szükséges elektronikus számlarendszert. A MEKH az elmúlt 8 évben 5.695.811 darab származási garanciát jegyzett be a számlatulajdonosok részére, 2019-ben 461.911 darab, míg 2020-ban már 1.781.597 darab került be a hazai rendszerbe. Tavaly 1 683,566 GWh villamosenergia-fogyasztás megújuló eredetét igazolták származási garancia tanúsítvány segítségével. Ez az éves hazai felhasználás megközelítőleg 3,6 százaléka.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm