Afrika-kupa: a 9. pár hozott döntést, Burkina Faso az első negyeddöntős

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2022.01.23. 22:01
null
Bertrand Traoré gólját ünnepli Burkina Faso válogatottja (Fotó: AFP)
Burkina Faso jutott elsőként a legjobb nyolc közé a 2022-es labdarúgó Afrika-kupán, miután az együttes fordulatos 120 percet követően tizenegyesekkel legyűrte Gabont. Az esti meccsen aztán Tunézia 1–0-ra megverte Nigériát.

 

Burkina Faso már a 18. percben megszerezhette volna a vezetést, ám az Aston Villa légiósa, Bertrand Traoré a keresztlécre bombázott, így a lehetőség kimaradt. Szűk tíz perccel később akcióból korrigálta hibáját a 26 esztendős középpályás – a gaboni kaput őrző Jean-Noël Amonome hiába futott ki a kapujából, nem tudott menteni a remek kiugratásával élni képes, 25 méterről laposan a jobb alsóba lövő Traoréval szemben (1–0).

Fordulás után még nagyobb bajba került Gabon: Sidney Obissa a 67. percben megkapta a második sárga lapját, így idő előtt indulhatott zuhanyozni. Csapata azonban a hajrában így is kicsikarta az egyenlítést – a 91. minutumban egy balról az ötös jobb csücskéhez ívelt szögletet követően a menteni igyekvő Adama Guira fejéről vágódott Hervé Koffi kapujába a labda.

A hosszabbításban hiába birtokolta jóval többet a labdát Burkina Faso, Gabon kibekkelte a kétszer 15 percet, így jöhetett a tizenegyespárbaj.

Amiben a kilencedik pár hozott döntést: míg a Bastia rutinos védője, Palun Lloyd elhibázta a maga lövését, addig Ismahila Ouédraogo értékesítette a sajátját – ezzel a negyeddöntőbe segítve a 120 perc alatt a siker érdekében jóval több energiát mozgósító Burkina Fasót.

Traoréékra a negyeddöntőben Tunézia vár majd. A nap második meccsén Juszef Mszakni a 47. percben juttatta előnyhöz a ferencvárosi Aissa Laidounit is kezdőjében tudó tunéziai válogatottat. Nigéria hiába próbálkozott több gólszerzési kísérlettel, az egész mérkőzésen mindössze egyszer találta el ellenfele kapuját. Mivel abból nem lett gól, Mszakni találata továbbjutást ért. Nigéria a 64. perctől emberhátrányban küzdött, az Everton szélsőjét, Alex Iwobit azonnali piros lappal állította ki a játékvezető.

A hat négycsapatos csoportból az első kettő mellett a négy legjobb harmadik jutott a legjobb 16 közé, ahol már egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A döntőt február 6-án játsszák.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, KAMERUN
NYOLCADDÖNTŐ
Burkina Faso–Gabon 1–1
(B. Traoré 28., ill. Guira 91. – öngól) – tizenegyesekkel: 7–6
Nigéria–Tunézia 0–1 (Mszakni 47.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik