Piros, viszkető, hámló bőr az egész testen: ilyen kellemetlen betegség a ritka PSS

Forrás: Shutterstock -
különleges betegségek viszketés ritka hámló bőr szindróma ritka betegség ritka betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kipirosodó, viszkető, hámló bőr: egy-egy túlzásba vitt napozás után mindenki tapasztalt már ilyet a saját testén, de milyen lehet ezzel folyamatosan együtt élni? A világ legritkább és legkülönlegesebb betegségeit bemutató cikksorozatunkban most a hámló bőr szindróma következik.

A bőrünk, pontosabban a bőrünk legfelső szarurétegének kopása, hámlása természetes folyamat, de csak egy mértékig. Léteznek ugyanis olyan, rendkívül ritka genetikai rendellenességek, amiknek a következménye kóros mértékben hámló, kivörösödő, viszkető bőr lesz, akár a test bizonyos részein, akár az egész testfelületen is.

A hámló bőr szindróma (a nemzetközi szakirodalomban Peeling Skin Syndrome, azaz PSS) gyűjtőfogalom: nem egy konkrét betegséget takar, hanem azokat a jelenségeket írja le, amiknek ugyanaz a típusú tünet a végeredménye. Az okozója pedig minden esetben valamilyen genetikai probléma, épp csak abban van változás, hogy melyik gén a ludas: az eddigi ismert esetek alapján hat különféle változatot különít el az orvostudomány. A hámó bőr szindróma ily módon örökletes úton terjed, ugyanakkor mindkét szülőnek hordoznia kell azt a „hibás" gént, amelyek találkozása aztán a születendő gyerekben előidézi a problémát. Sokszor már rögtön születés után; a hámló bőr szindrómában szenvedőknél gyakran már csecsemőkorban, de legkésőbb gyerekkorukban felbukkannak a tünetek, noha jegyeztek fel olyan eseteket is, amikor csak felnőttkorban bukkantak fel.

A hámló bőr szindróma örökletes úton terjed, ugyanakkor mindkét szülőnek hordoznia kell azt a „hibás" gént Forrás: Shutterstock

Ez a szindróma rendkívül ritka, a szakirodalom mindössze néhány tucat esetet ismer az egész világon. Ugyanakkor a lappangó esetek száma jóval magasabb lehet, mivel sokszor nem olyan könnyű a diagnosztizálása: észlelésekor más bőrbetegségekre gyanakodnak, vagy épp nem is fordulnak orvoshoz vele, mert szerencsére a tünetei enyhe formában is jelen lehetnek. De mik is ezek a tünetek? A szindrómában szenvedők bőrének legfelső, szarurétege rendkívül könnyen kivörösödik, viszketni kezd, és kóros mértékben válik le az alsőbb bőrrétegekről. Szerencsére ez a folyamat fájdalommal nem jár, ugyanakkor létezik belőle gyulladással kísért és gyulladásmentes forma is. Sokszor együtt jelentkezik a bőr szárazságával, rendellenes textúrájával és megjelenő sötétebb foltokkal is. A folyamatot beindíthatja a legkisebb környezeti hatás is, a leggyakrabban olyan hétköznapi dolgok, mint a napsütés, nedvesség, páratartalom, hőség, víz és persze a közvetlen fizikai behatások, a bőr érintkezése-súrlódása más anyagokkal. Szerencsés esetben (és ez a gyakoribb) a hámló bőr szindróma csak a test bizonyos részeit, leggyakrabban a kezeket és lábakat érinti. Súlyos formájában viszont előfordulhat az egész testen.

A hámló bőr tünetegyüttes kezelése rendkívül nehézkes: genetikai okai miatt teljesen nem megszüntethető, nem gyógyítható. A tüneteivel ugyanakkor lehet mit kezdeni, az enyhítésük lehetséges, így a betegek számára elérhető a legtöbbször a komfortos életminőség – épp csak folyamatosan nagyon kell vigyázniuk magukra és a bőrükre. Ilyen kezelési formát jelenthetnek a bőrpuhító krémek és a vazelines gyógykészítmények használata, bizonyos betegeknél pedig az vált be, ha keratolitikus szerekkel még segítik is az elhalt bőrréteg eltávolítását, ami révén gyorsabban végbemegy a regeneráció, és pláne határozottabban jobban néz ki az illető.

A világ legritkább és legkülönlegesebb betegségeit bemutató cikksorozatunk további részeit itt találod!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.