Elemzések Elégedetlenebbek a dolgozóik az autógyártókkal

Elégedetlenebbek a dolgozóik az autógyártókkal

autopro.hu/P.B. | 2022.01.23 12:20

Elégedetlenebbek a dolgozóik az autógyártókkal

Fotó: Volkswagen Newsroom

Úgy tűnik, hogy a járműipar gyors változása és az elmúlt két év nehézségei rányomták a bélyegüket a munkaerő hangulatára – a felmérések szerint csökken az alkalmazottak elégedettsége cégükkel. Csak két autógyártó képviselteti magát a népszerűségi lista első 25 helyén Németországban.

Hirdetés

A sok különbség ellenére valamiben egészen hasonló Magyarország és Németország: ha megkérdezzük a szakembereket vagy az egyetemet végzetteket, hogy hol szeretnének legszívesebben dolgozni, a német autógyártók és a nagy beszállítóik mindig nagyon népszerűek.

Más a helyzet, ha olyan rangsort hozunk létre, amely tükrözi a vállalatoknál ténylegesen foglalkoztatottak elégedettségét – ilyen felméréseket készít a Glassdoor vállalat.

Csökken az autóipar népszerűsége

A 2019-ben összegyűjtött értékelések nyolc autógyártót és beszállítót soroltak be a németországi legjobb 25 munkahely közé: a listát a Porsche vezette a járvány előtti utolsó évben, de az Infineon mögött még a Bosch is felfért a dobogóra. Ott volt még a listán a Daimler, a ZF, a BMW, a Continental, a Volkswagen és az MHP is.

2020-ban és 2021-ben a dobogón már nem találni autóipari céget: tavalyelőtt az MHP, tavaly a Mercedes-Benz került a negyedik helyre legvonzóbb járműipari vállalatként. Míg 2020-ban a listára ráfért még a Volkswagen, a Porsche, a BMW, a Bosch, az Audi és a Daimler is, addig idén az említett Mercedes-Benz mellett csak a Porsche, a Bosch és az MHP van ott a legjobb 25 között.

Kevés a hasonlóság globális szinten

A Glassdoor Németország mellett az USA, Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország legnépszerűbb munkáltatóit is listázza. A Salesforce, a Google, a Microsoft és az SAP az a négy vállalat, amely mind az öt rangsorban szerepel a legjobb 25 között.

2021-ben Németországban egyébként a Salesforce volt a legnépszerűbb munkahely a munkavállalók szerint, a második helyen a Google végzett, míg a harmadik a Boston Consulting – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink