Physical version of Bitcoin coin aka virtual money. Conceptual composition for worldwide cryptocurrency and digital payment system called the first decentralized digital currency

Bitcoin árfolyam előrejelzés: bitcoin árfolyam 2021, 2022 bitcoin árfolyam grafikon

2022. január 23. 11:01

Az elmúlt évek rohamosan növekvő népszerűségű befektetése nem más, mint a kriptovaluta vásárlás: magyarok ezrei figyelik folyamatosan, hogy mikor nő, vagy éppen csökken a bitcoin árfolyam, illetve hogyan változik a bitcoin árfolyama más valutákhoz képest. A kezdő befektetők szemszögéből a legfogósabb kérdés az, hogy mennyire jelezhetőek elő biztosan a bitcoin árfolyam változásai, mire alapozzuk befektetéseinket?

Cikkünkben a bitcoin árfolyam változás kapcsán nyújtunk tájékoztatást olvasóinknak: eláruljuk, hogy néz ki egy bitcoin árfolyam grafikon, milyen erős kilengéseket mutat a bitcoin árfolyama? Megbízható-e a bitcoin árfolyam előrejelzés és mennyit ér most egy bitcoin (bitcoin forint árfolyam, BTC/HUF árfolyam)? Mikor érdemes befektetni egy kriptovalutába és mikor célszerű inkább visszaváltani azt „rendes” pénzre?

A bitcoinról általánosságban

A bitcoin (BTC) egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, más néven kriptovaluta, amit 2009-ben bocsájtottak ki, közvetlenül az amerikai bankválság után (a bitcoin kibocsájtója ma is ismeretlen személy, fórumos nevén Satoshi Nakamoto volt). A bitcoin elnevezés nem csak a fizetőeszközre, hanem a nyílt forráskódú szoftverre is vonatkozik, illetve a szoftverrel létrehozott hálózatra is értendő. A bitcoin csak digitális formában létezik: nincsenek bankjegyek vagy érmék, amiket a boltban vásárlásra használhatnánk, azonban ennek ellenére is tárolnunk kell a kriptopénzt egy virtuális pénztárcában (ez lehet egy hardver, vagy akár a felhő is).

A bitcoin különlegessége, hogy csak a peer-to-peer hálózat (a hálózat elemei egymással kommunikálnak, központi csomópont nélkül) csomópontjai által tárolt adatbázisra támaszkodik – nem függ semmilyen központi kibocsátó szervtől, sem a hatóságoktól. Az adatbázis garantálja a digitális valutákkal szemben állított követelményeket: a fizetőeszközökkel történő fizetések adatait rögzítik, a biztonságot digitális aláírásokkal és proof-of-work rendszerrel (az egyik fél bizonyítja a másiknak, hogy meghatározott célokkal kapcsolatban erőfeszítéseket tettek) támasztják alá.

BTC/HUF árfolyam 2013-tól napjainkig (forrás: Kriptomat.io)
BTC/HUF árfolyam 2013-tól napjainkig (forrás: Kriptomat.io)

A bitcoin árfolyama

A bitcoin küldéséhez és fogadásához bitcoin címre van szükség – itt jön újra a képbe a peer-to-peer felépítésű hálózat. A hálózat tagjai hatósági beavatkozás nélkül küldhetik egymásnak a bitcoint, így egy harmadik fél nem tudja befolyásolni a forgalomban lévő bitcoin mennyiségét, vagyis nem kontrollálható vagy manipulálható a bitcoin árfolyama, nem gerjeszthető infláció mesterségesen.

Mivel a bitcoin mögött nem áll klasszikus értelemben vett gazdasági háttér, a pénz számos fontos funkciójával nem rendelkezik. A bitcoin értéke mindig azon múlik, hogy a kriptopénz hívői milyen értéket tulajdonítanak annak, vagyis az egész teljesen szubjektív ítéleteken alapul. A bitcoin vásárlási kedv esetenként fellángol, néha pedig megcsappan, ugyanígy ingadozik a fogyasztók bitcoinba vetett hite is, hiszen a bitcoin vásárlás nem mindig hoz sikeres eredményeket – esetenként nagy bukással végződik egy-egy nagyobb értékű kriptovaluta befektetés.

A bitcoin árfolyam változás általános jellemzője, hogy a bitcoin árfolyam grafikon szélsőséges tőzsdekilengéseket mutat. A bitcoin árfolyam változás dinamikusságát nagyszerűen szemléltetik a váltakozó kiugró és visszaeső értékek: egy bitcoin értéke hetek, hónapok, sőt akár napok alatt rendkívüli mértékben megnőhet vagy lecsökkenhet. A kriptotőzsde elemzői folyamatosan figyelik a bitcoin árfolyam változásait és tájékoztatják az érdeklődőket a különféle bitcoin árfolyam előrejelzésekkel kapcsolatban, azonban a kriptotőzsde értékeit számtalan külső hatóerő nagymértékben befolyásolhatja, fenekestül felforgatva a megbízhatónak vélt előrejelzéseket.

Elon Musk híres tweetjei

Ahogy említettük, a kriptovaluták piacát számos külső tényező váratlanul és nagymértékben befolyásolhatja, sokszor elég a kriptopiac felforgatásához egy híres ember közösségimédia-posztja is. Elon Muskot a legtöbb olvasónk számára nem kell bemutatnunk: a milliárdos feltaláló és vállalkozó, aki a közelmúltban átvette a ranglista vezető szerepét a világ leggazdagabb emberei között, lelkes rajongója a kriptovalutáknak, előszeretettel vásárol belőlük és osztja meg véleményét azokról.

Musk 2021. júniusában megosztott egy bejegyzést, amiben elárulta, hogy a Tesla újra engedélyezni fogja a bitcoinos vásárlást, amennyiben a kriptovalutákat 50%-ban tiszta energia felhasználásával hozzák létre. A bitcoin értéke ezt követően, napokon belül 9%-kal megemelkedett. Egy hasonló eset a szintén népszerű dogecoinnal is megtörtént: Elon Musk a tavalyi év elején a Twitteren vicces szavazást indított arról, hogy mi legyen a Föld jövőbeli fizetőeszköze: a dogecoin, vagy minden más kriptovaluta együttvéve? A válaszadók 71,3%-a a dogecoint választotta, éppen ezért a kriptotőzsdék egyből elkezdték felértékelni az egykor poénnak szánt valutát. Gondoljunk csak bele: mi történne a kriptotőzsdével, ha Elon Musk, vagy például Jeff Bezos egy nap azt nyilatkozná: nem vesz többé kriptovalutát, mert nem hisz bennük!

A bitcoin befektetés kulcsa a jó időzítés

Ahogy fent is írtuk, a legtöbb kriptovaluta, így a bitcoin árfolyam esetében is dinamikus változást figyelhetünk meg: nem ritka, hogy a bitcoin árfolyam hirtelen az egekbe emelkedik, a következő héten pedig bezuhan. A legtöbb befektető ezt a dinamikusságot próbálja meg az előnyére fordítani: akkor vásárolni bitcoint, amikor az értéke éppen alacsony, majd visszaváltani „normális” pénzre, például forintra vagy euróra, amikor a bitcoin a befektetett összeg sokszorosát éri.

A kockázatot az hordozza, hogy 100%-os bizonyossággal nem lehet kiszámítani, hogy a következő hónapban mennyit fog érni egy kriptovaluta, csak különféle kalkulációkat ismerhetünk arról, hogy „talán nő, vagy csökken az értéke”. Éppen a kriptovaluták ezen tulajdonsága az az indok, amiért a bitcoin – vagy más kriptovaluta - nem alkalmas a vagyonfelhalmozásra, hiszen az ingadozó árfolyam megbízhatatlansága miatt egy kriptovaluta nem kezelhető „digitális aranykészletként”.

Hogyan alakul a bitcoin árfolyam grafikon?

Ha kriptovaluta befektetésen törjük a fejünket, mindenképpen tanulságos, ha áttekintjük az elmúlt évek, illetve rövidebb időintervallumok árfolyamgrafikonjait. Ezzel a kis „kutatómunkával” szerezhetünk egy általános képet a bitcoin árfolyam működéséről, általuk könnyebben megítélhetjük, mikor érdemes kriptovalutát vásárolni, vagy éppen eladni. Nézzük, hogyan változott a bitcoin árfolyam az elmúlt évek során!

Bitcoin árfolyam 2009

A bitcoin kiadásának évében egy bitcoin nagyjából egy eurót ért, azonban ma már annak több tízezerszeresét éri mindössze egyetlen bitcoin (forintra átszámolva jelenleg egy bitcoin ~13 millió forintba kerül, azonban ennél jóval magasabb, ~18 millió forintos értéket is elért korábban). A kriptovalutát a fogyasztók sokáig nem vették komolyan, azonban a feketepiac hamarosan, 2011-ben felfedezte a benne rejlő lehetőségeket. Az első nagyobb kiugró emelkedés a bitcoin árfolyamában 2013-ban történt, de a jelenleg is tartó, többségében növekvő tendenciája 2017 során indult be

Bitcoin árfolyam 2018-2020

A bitcoin árfolyam 2018 évében az előző évi sikerekhez képest alulteljesített, ám a bitcoin árfolyama 2019 évétől újra meredek emelkedésnek indult. A ma is érvényes, brutálisan magas kriptovaluta értékek a bitcoin árfolyam 2020 évi rapid emelkedésének köszönhetőek, azonban a bitcoin árfolyama jelenleg sincs biztonságban, hiszen bármikor előfordulhat egy nagyobb beszakadás.

Bitcoin árfolyam 2021

Bitcoin árfolyam 2021 (forrás: Kriptomat.io)
Bitcoin árfolyam 2021 (forrás: Kriptomat.io)

Bitcoin árfolyam 2022

Aktuális bitcoin árfolyam (forrás: Kriptomat.io
)
Aktuális bitcoin árfolyam (forrás: Kriptomat.io )

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm