Romániában meghaladta a kétmilliót a járvány kezdete óta regisztrált fertőzések száma

Romániában átlépte a kétmilliót szombaton a járvány kezdete óta diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, az áldozatoké pedig a 60 ezret közelíti.

Romániában meghaladta a kétmilliót a járvány kezdete óta regisztrált fertőzések száma

A hivatalos statisztikában csaknem 30 ezer olyan esetet jegyeztek fel, amikor újra elkapták a fertőzést olyanok, akik több mint fél éve gyógyultak ki az előző fertőzésből. A 19,3 milliós lakosságú országban tehát a koronavírus megjelenése óta eltelt csaknem két évben a lakosság legalább tíz százaléka esett át a fertőzésen. A beazonosított fertőzöttek csaknem 3 százaléka meghalt.
    
A stratégiai kommunikációs törzs szombati jelentése szerint az elmúlt 24 órában 19 371 új fertőzést diagnosztizáltak. Ez több mint 85 százalékkal haladja meg az utolsó két hét átlagát, ami azt jelzi, hogy az ötödik hullám távol áll még a tetőzéstől, a járványgörbe továbbra is meredeken emelkedik. A szombati jelentésben 44 haláleset szerepel, ez 25 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot.
    
Egyelőre jóval kevesebb a súlyos megbetegedés, mint a korábbi járványhullámokban: most negyedannyi beteg szorul kórházi kezelésre, mint az őszi, negyedik hullám tetőzésekor. A romániai kórházakban egy hét alatt több mint 60 százalékkal nőtt - szombatig 5548-ra emelkedett - a koronavírusos betegek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig 17 százalékkal, 582-re emelkedett.
    
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter pénteki sajtóértekezletén azt mondta, a legborúlátóbb előrejelzések szerint február elején akár 70 ezernél is többen fertőződhetnek meg naponta, ami már jelentős terhet róna az ellátórendszerre. Ezt megelőzendő Romániában járóbetegrendszerben működő Covid-központokat alakítanak ki, amelyek háziorvosi beutaló nélkül ingyenesen felmérik az enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes koronavírus-fertőzöttek állapotát, és gyógyszerekkel is ellátják a betegeket, függetlenül attól, hogy van-e érvényes betegbiztosításuk. Rafila egy Prahova megyei Covid-központ avatóján pénteken azt mondta: eddig 173 ilyen létesítmény kezdte meg működését a tervezett 230-ból.
    
A koronavírusos betegek kezelésére két antivirális gyógyszert használnak Romániában, egyik a Covid-kórházakba beutalt betegeknél alkalmazott Remdesivir, a másik a Favipiravir, amelyet a kórházak és a Covid-központok adnak ki. Utóbbit a tervek szerint a gyógyszertárak is forgalmazni fogják majd, ha sikerül nagy tételben beszerezni a beszállítóktól - magyarázta a miniszter.
    
Rafila szerint korábban azért követelt olyan sok áldozatot a járvány, mert a betegek nem jutottak időben megfelelő ellátáshoz. Ezen szeretnének változtatni a Covid-központok megnyitásával, a miniszter ugyanakkor az egészségügyi rendszerbe és a hatóságokba vetett bizalom helyreállítását nevezte a járvány elleni küzdelem kulcskérdésének, ugyanis sokszor a bizalom hiánya vezet tragédiához, amikor a páciens csak akkor fordul orvoshoz, amikor már túl késő.

Megvan az öregedés ellenszere - növényi hatóanyag a megoldás

Az időkereket visszaforgatni? Igen! Természetes összetevők, melyek harcot hirdetnek az öregedés ellen. Mutatjuk mik ezek.
2024. 04. 26. 01:00
Megosztás:

Száguld a Toncoin (TON), bár csalók próbálják lejáratni azt

A Toncoin (TON) tulajdonosoknak folytatódik a hullámvasút, miután a token 4 százalékot zuhant a közösséget célzó, gyorsan terjedő átverési kampányról szóló hírek miatt. Eközben a Mega Dice token (DICE) előértékesítése nem mutatja a lassulás jeleit, már majdnem 500 ezer dollárt kaszált, ahogy a befektetők felkapaszkodnak a "GambleFi" őrületre.
2024. 04. 26. 00:01
Megosztás:

Elzárták a Sió-zsilipet

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére.
2024. 04. 25. 23:30
Megosztás:

Az MNB cáfolja a TikTokon terjesztett álhírt

Hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon - szögezte le csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2024. 04. 25. 23:00
Megosztás:

Brutálisan sok autót gyártott Oroszország az előző évhez képest

Oroszországban 161 ezer személygépkocsit gyártottak az idei első negyedévben, 81,3 százalékkal többet a tavalyi első negyedévinél - áll az orosz statisztikai hivatal csütörtöki jelentésében.
2024. 04. 25. 22:30
Megosztás:

Így ellenőrizheted egyszerűen az adószámládat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki egyszerűen ellenőrizheti adószámláját, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése az adóhivatalnál - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 22:00
Megosztás:

Sokan külföldön kutatnak új álláslehetőség után

Globálisan a dolgozók 23 százaléka keres külföldön állást, ez az arány a magyarok körében 15 százalék - közölte a Boston Consulting Group (BCG) és a Profession.hu szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 25. 21:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 15 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 25. 20:30
Megosztás:

Fordulópont az ingatlanpiacon

Az idei év fordulópontot hozott a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is, ahol 2023-hoz képest nőtt az adás-vételek száma, az otthonteremtés költsége pedig 10 millió forinttal, 69,9 millió forintra emelkedett - közölte a Duna House saját adatai alapján csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 20:00
Megosztás:

Javult a GfK májusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet májusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 04. 25. 19:30
Megosztás:

Mínuszos zárás az európai tőzsdéken

A vezető európai értékpapírpiacokon csökkentek csütörtökön az árfolyamindexek London kivételével, ahol új rekord is született.
2024. 04. 25. 19:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi hangulat lehúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 25. 18:45
Megosztás:

Tanácsadói üzletága miatt esik az IBM részvénye

A várakozástól elmaradó tanácsadói bevételt közölt tegnap a piac zárását követő első negyedéves gyorsjelentésében az IBM.
2024. 04. 25. 18:00
Megosztás:

Ford: Erős autógyártó gyenge elektromos üzletággal

Tegnap este tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Ford.
2024. 04. 25. 17:31
Megosztás:

Nagyot esett a Facebook / Meta részvény a tőzsdén - mi áll a háttérben?

Tegnap, a piac zárását követően tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Meta, amelyben a vállalat erős eredményt, illetve az idei évre az eddig becsülthöz képest nagyobb beruházásra fordított összeget közölt.
2024. 04. 25. 17:00
Megosztás:

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

A fintech-forradalom egyik mérhető sikertörténete, hogy miként vált az adomány és előfizetés jellegű közösségi finanszírozás a hagyományos forrásgyűjtési módszerek – mint a klasszikus banki finanszírozás vagy a kockázati tőkebefektetések – alternatívájává. Ebből a gyors fejlődésből az is következik, hogy kevésbé egységes a kép a köztudatban a „crowdfunding” jelenségről. Hány formája van? Melyek esnek szabályozás alá? Kik a szereplők a folyamatban? Milyen jogszabályok vonatkoznak rá? Hogyan adóznak? Sok-sok tisztázandó körülmény közül a fő kérdés mindenekelőtt azonban az, hogy megjelennek-e erre szakosodott szolgáltatók Magyarországon is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából sok kérdésre választ kapunk.
2024. 04. 25. 16:30
Megosztás:

Az üzemanyagáraknak a régiós átlaghoz kéne igazodniuk

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.
2024. 04. 25. 16:00
Megosztás:

Eredményes évet zártak a zalai vadgazdálkodók

Sikeresen zárult a 2023/2024-es vadászati év Zalában. Rekordszámú, csaknem 9700 gímszarvas került terítékre - közölte a vármegyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel.
2024. 04. 25. 15:30
Megosztás:

Újabb hazai vasúti fejlesztések valósulhatnak meg

Újabb magyarországi vasúti fejlesztések valósulhatnak meg a jövőben az Egy övezet, egy út nevű kínai kezdeményezés keretében, ezáltal külső finanszírozással, gyorsan és hatékonyan kerülhet sor a hálózat modernizálására - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.
2024. 04. 25. 15:00
Megosztás:

Bukarestben nyit központot az Ahold Delhaize

Bukarestben nyit összeurópai informatikai központot a világ legnagyobb kiskereskedői közé tartozó holland-belga hagyományos és online kiskereskedelmi vállalat, az Ahold Delhaize - közölte szerdán a vállalat.
2024. 04. 25. 14:30
Megosztás: