Giovinazzi elárulta, miben volt más Räikkönen, mint korábbi csapattársai

Forma-1, Stájer Nagydíj, Antonio Givinazzi, Kimi Räikkönen, Alfa Romeo
RAIKKONEN Kimi (fin), Alfa Romeo Racing ORLEN C41, GIOVINAZZI Antonio (ita), Alfa Romeo Racing ORLEN C41, portrait during the Formula 1 Grosser Preis Der Steiermark 2021, 2021 Styrian Grand Prix, 8th round of the 2021 FIA Formula One World Championship from June 25 to 27, 2021 on the Red Bull Ring, in Spielberg, Austria - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
A Forma-1-ből tavaly kiszoruló Antonio Giovinazzi hálálkodva, a legnagyobb elismeréssel nyilatkozott a 2021-es szezon után visszavonuló Kimi Räikkönenről, aki elmondása szerint mindig nagyon segítőkész volt vele. Az olasz pilóta azt is elárulta, miért akart versenyezni valahol az idén.

Antonio Giovinazzi a tavalyi év végén távozni kényszerült a Forma-1-ből, miután három szezont lehúzott az Alfa Romeónál. A 28 esztendős olasz pilóta nem tudott maradandót alkotni a középmezőnybe tartozó csapatban, ám úgy véli, mindent kihozott a lehetőségeiből. Az idei évet a Formula E-ben kezdő, emellett a Ferrari harmadik számú pilótájaként is tevékenykedő versenyző a Motorsport.com olasz kiadásának nyilatkozva külön kiemelte Kimi Räikkönent, aki az elmúlt három évben csapattársaként rengeteget segített neki.

Könnyen lehet, hogy a tavalyi volt Giovinazzi utolsó szezonja az F1-ben Forrás: Getty Images,/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Már a nyáron rengeteg volt a pletyka, és ezek nem nekem kedvezőek voltak, de kényszerítettem magam, hogy ne adjam fel, és azután is profiként folytattam a munkámat, miután értesítettek, hogy az idén már nem leszek a csapat tagja, és az utolsó futam végéig a legjobbamat nyújtottam – beszélt tavalyi leváltásáról az Alfa Romeóval a 2019-es Ausztrál Nagydíjon bemutatkozó, de a Sauberrel 2017-ben már két futamon elinduló Giovinazzi. – Nyáron felismertem, hogy nem a legjobb a helyzetem, de próbáltam nem törődni vele.

Azt mondta, hogy a döntés megszületett. Nem volt jó hallani, de biztos megvoltak rá az okaik, amiért nem kritizálhatom őket."

Giovinazzi korábban már volt a Ferrari tartalékja, ami miatt 2017-ben és 2018-ban egy Le Mans-i kitérőt leszámítva nem versenyzett, most azonban semmiképpen sem akart újra versenyek nélkül maradni. „Amint szóltak, nyíltan beszéltem Enricóval (Zanarini - Giovinazzi menedzsere) és Mattiával (Binotto - a Ferrari csapatfőnöke). A múltban két szezonon át már voltam harmadik számú pilóta, amikor pedig 2019-ben visszatértem a versenyzéshez, kezdetben voltak nehézségeim a hosszú kihagyás miatt.

Nem akartam nélkülözni a versenyzés jelentette adrenalint, úgyhogy nagyszerű hír volt, amikor felmerült a lehetőség, hogy a Dragon-csapattal versenyezhetek a Formula E-ben. Amiatt is szerencsém volt, hogy november közepén találtam magamnak helyet."

Egy hét múlva már a Formula E szezonnyitóján áll rajthoz a Dragon színeiben Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Noha sokan azzal vádolják, hogy mivel mindhárom szezonban kikapott a 40-es éveiben járó, legjobbjától már messze levő Räikkönentől, valójában annak is örülhet, hogy eddig húzta az F1-ben, ő úgy véli, jól teljesített. „Furcsának hangozhat, de nem csinálnék semmit sem másként. Elégedett vagyok a választott úttal és a fejlődésemmel. Persze a 2019-es szezon első felében teljesíthettem volna sokkal jobban, de hosszú kihagyás állt mögöttem, és egy olyan világbajnok volt a csapattársam, mint Kimi."

Az évek során jó kapcsolatot alakított ki a Jégemberrel, akit már a ferraris időkből ismert. „Elküldtem neki az újévi üdvözletem, Kimi pedig általában nincs jó viszonyban a mobiltelefonnal, pláne ha a Maldív-szigeteken nyaral. Néhány nap után visszaírt és jót viccelődtünk, miután mondta, hogy lebarnult, amitől olaszos stílusa lett, és közölte, hogy a haját is megnöveszti, hogy úgy nézzen ki, mint egy olasz."

Räikkönen sokat segített neki Forrás: Florent Gooden/DPPI

A viccelődés mellett a 2007-es világbajnok segített is Giovinazzinak, aki csupa jót tud csak mondani róla. „Szeretném elmondani, hogy Kimi nagyon fontos ember volt az utamon a Forma-1-ben.

Nagyszerű három év volt, és boldogan olvasom, hogy az interjúiban azok közé a csapattársai közé sorol, akikkel a legjobban kijött."

Giovinazzi elmondása szerint nem mondott le róla, hogy egy napon visszatérjen a Forma-1-be.