Hirdetés
. Hirdetés

Kutatás - az emberi szemek kulcsfontosságúak a közelgő halál előrejelzéséhez

|

A kutatók az ember retinájának állapotával hozták összefüggésbe a megnövekedett elhalálozási kockázatot.

Hirdetés

Új, "megbízható indikátort" talált egy nemzetközi kutatócsoport az olyan egészségügyi problémákra, amelyek korai halált okozhatnak. A kutatók mesterséges intelligencia (AI) technikákat alkalmazva közel 47 ezer ember szemét vizsgálták át, és arra a következtetésre jutottak, hogy a retinánk állapota jelezheti a fokozott halálozási kockázatot.

A brit szemészeti szakfolyóiratban, a British Journal of Ophthalmology című lapban a héten megjelent tanulmány lényege az egyén biológiai "valódi" és kronológiai életkora közötti különbség pontos meghatározása. Ezt a retina, a szem hátsó részén található idegszövet, a fényre érzékeny sejtekkel rendelkező idegszövet állapotának vizsgálatával lehet mérni. 

Hirdetés

A megfigyeléses vizsgálat, amely csak bizonyos következtetéseket fogalmaz meg, de nem állapít meg okot, a UK Biobank hosszú távú tanulmányának adatait használta fel. Több mint 80 000 retinafelvételt - 46 969 felnőttől, akik 40 és 69 év közöttiek voltak - elemeztek számítógépes algoritmusok segítségével egy átlagosan 11 éves megfigyelési időszak alatt. Kiszámították az úgynevezett "fast agers", vagyis azon emberek arányát, akiknek a retinája idősebbnek tűnt a valós koruknál.

"A retina nagy, években kifejezett korkülönbségeit szignifikánsan összefüggésbe hozták az elhalálozás 49-67%-kal magasabb kockázatával, kivéve a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rák esetén" - állapították meg a kutatók. Azt is javasolták, hogy ezt a módszert egyfajta előszűrő-eszközként is lehetne alkalmazni, a retina korának mérésével előre lehetne jelezni a megnövekedett halálozási kockázatot.

Persze csak óvatosan az ilyesmivel, 20 év börtönt kaphat a Theranos startup vezetője, aki egy csepp vérből jósolt volna meg betegségeket >>>

Míg a szem szövete természetes módon romlik, ahogy az ember öregszik, a friss kutatás során "kimérték" azt a fontos eredményt, amit "retina életkori különbségnek" neveztek el. Ez minden egyes embernél egyedi, de tény, hogy a biológiai öregedés hamarabb kimutatja az esetleges súlyos egészségügyi állapotokat, minthogy azok gondot okoztnának - mondják a kutatók. A szervezet keringési rendszerének és az agynak az általános egészségi állapotát a retina vizsgálatán keresztül lehetne tanulmányozni, ami lehetővé tenné a mögöttes kóros folyamatok értékelését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.