Gyártók Önvezető koncepció bemutatására készül a Baidu

Önvezető koncepció bemutatására készül a Baidu

autopro.hu/V.M. | 2022.01.21 15:19

Önvezető koncepció bemutatására készül a Baidu

A kép csak illusztráció | Fotó: Facebook/Baidu Inc.

A keresőmotorja miatt a Google kínai megfelelőjeként is ismert Baidu egyike azon technológiai vállalatoknak, amik célul tűzték az autógyártóvá válást. A vállalat első elektromos autójának koncepcióját áprilisban fogják bemutatni.

Hirdetés

A Baidu a Jidu márkanév alatt készül autói forgalmazására. Első, 2023-ban érkező modelljének Roboautóra keresztelt koncepcióját idén áprilisban, a Pekingi Autószalonon fogják leleplezni. A névválasztás nem véletlen, ugyanis a típust önvezetőre tervezik.

Bár a végleges változattal állítólag 90 százalékban megegyező koncepció bemutatására még kicsit várni kell, a Baidu már most közre adott egy rövid ízelítőt.

A videó nem mutat sokat az autóról, azonban szembe tűnőek az orr két oldalán lévő szenzorok, amik a bukólámpákhoz hasonlóan emelkednek ki a motorháztető síkjából. A karosszéria típusa nem állapítható meg egyértelműen, az viszont igen, hogy az autó felfele nyíló és keret nélküli ajtókkal rendelkezik – bár ezt a dizájnelemet aligha nem el fogják hagyni a kész járművön.

A videót kiszúró InsideEVs idézi Yiping Xia-t, a Jidu vezérigazgatóját, aki úgy fogalmazott: „A Jidu elkészült a Roboautó koncepció vizuális és funkcionális dizájnjával… Induljunk el együtt egy végtelen lehetőségeket tartogató jövő felé!”

A Baidu még január elején azt közölte, hogy a Jidu első autója négyes szintű önvezetési képességgel fog rendelkezni, azt azonban még nem tudni, hogy a Jidu fogja-e Kínán kívül is kínálni járműveit.

A Baidu még 2020-ban jelezte, hogy elektromos autók gyártását tervezi. Ennek érdekében 2021 elején megállapodott a Geely-vel a Jidu Auto vegyesvállalat felállításáról, aminek feladata járművek fejlesztése és gyártása.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink