Gyártósor Automatizálható a portalanítás a 3D nyomtatás után

Automatizálható a portalanítás a 3D nyomtatás után

autopro.hu/P.B. | 2022.01.21 13:18

Automatizálható a portalanítás a 3D nyomtatás után

A kép illusztráció. | Fotó: Cummins

A 3D nyomtatással járó utómunkák automatizálása is jelentős hatékonyságnöveléssel járhat. Egy ilyen projekten dolgozik a német Solukon, aminek köszönhetően az additív gyártással előállított termékek pormentesítése egyszerűbbé válik.

Hirdetés

A 3D nyomtatás egy csalóka megnevezés az additív technológiákra részben - az autopro.hu által már körüljárt - technológiai részletek miatt, részben pedig azért, mert a sima nyomtatással ellentétben ilyenkor nem egy kész terméket kapunk, amit csak ki kell venni a gépből. Szinte mindig utómunkára van szükség: ilyen a pormentesítés, a CNC marás, a vegyszeres bemerítés vagy éppen egyes felesleges részek eltávolítása.

A német Solukon Maschinenbau GmbH egy folyamat – a pormentesítés – egyszerűsítésén dolgozik, pontosabban automatizálná a pormentesítést, ami hatékonyabbá tenné az egész eljárást. A cég mérnökei már jól haladnak egy pormentesítő gép kifejlesztésében – írja a Machine Design.

A cél logikus és egyértelmű: a pormentesítés olcsóbbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá tétele a jelenleg kézi pormentesítéshez képest.

Fontos feladat

A pormentesítés eltávolítja az additív eljárásokkal készült alkatrész csatornáiban, nyílásaiban és egyéb üregeiben, valamint a felületen rekedt maradék, fel nem használt fémport. Ha nem végzik el alaposan, a gyártás utáni tisztítási folyamatok nehezebbé válnak, az alkatrészek minősége romlik, a technikusok és a berendezések pedig robbanásveszélynek vannak kitéve.

Jelenleg a legtöbb esetben a pormentesítést manuálisan végzik úgy, hogy a kezelő kézzel kopogtatja, keféli és kifújja a részecskéket, majd sűrített levegős vagy közömbös gázpisztollyal fújja le a részecskéket. Ezt a munkát gumikesztyűben végzik, így a szakemberek a burkolaton belül is használhatják a kezüket anélkül, hogy kitennék magukat a finom por okozta egészségügyi kockázatoknak vagy a por által okozott robbanásveszélynek. A kézi tisztítás gyakran nem képes következetesen és megbízhatóan eltávolítani a makacs port. Az alkatrész pormentesítése a technikus tapasztalatától és képzettségi szintjétől is függ, valamint az alkatrész összetettsége is meghatározza azt.

A Solukon szerint az alkatrész összetettségétől függően a kézi pormentesítés több napig is eltarthat. A kézi pormentesítés kiszámíthatatlansága megnehezíti az eredmények pontos előrejelzését és korlátozza a nyomon követhetőséget.

Automatizálás

A Solukon az ipari automatizálás egyik szakértőjével, a Festo-val közösen szeretné automatizálni a pormentesítést. Ennek során két módszert, a kézi kopogtatással elért vibrációt és a sűrített levegős gázpisztollyal való munkát (lényegében a por kifújását) egyesítenek. Ez együtt hozza létre a Solukon SPR-re keresztelt okos pormentesítését. Az eljárás során elektromechanikai eszközök segítségével hoznak létre vibrációt, ami segíti a por eltávolítását. A rezgés frekvenciája állítható az alkatrész adottságainak megfelelően.

Sem maga a 3D nyomtatás, sem a vibrációs eljárás nem károsítja a port, ami így újrahasznosítható más eszközök előállítása során. Az egész folyamat történhet manuálisan, vagy akár előre beprogramozott módon is.

A csapat mesterséges intelligenciával szeretné tovább javítani az eljárást. Ez elemezné a nyomtatott rész számítógépes vagy CAD-modelljeit, és létrehozna egy útvonalat a pormentesítés számára.

Az alábbi videó egy vizualizáció a fent bemutatott folyamatról:

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink