Hirdetés

Betiltaná a kriptovalutás tranzakciókat és a bányászatot az orosz jegybank



|

Az intézmény piramisjátékhoz hasonlítja a virtuális pénzt, és a bányászattal járó energiafogyasztást sem nézi jó szemmel.

Hirdetés

A kriptovaluták belföldi használatának és bányászatának betiltása mellett érvel az orosz jegybank nemrég kiadott jelentése. A dokumentum publikálása nem teljesen váratlan fejlemény, a Reuters ugyanis bennfentes forrásokra hivatkozva már decemberben hírül adta, hogy az intézménynél vizsgálják a betiltás lehetőségét.

Az ebből megszületett jelentésről szintén a Reuters számolt be. A jegybank szerint a kriptovaluták pénzügyi, állampolgári és energetikai szempontból is komoly kockázatot jelentenek.

Az intézmény szakemberei úgy vélik, hogy a kriptovaluták növekedését a spekulatív kereslet hajtja, s hogy a jelenség a piramisjátékokra emlékeztet, ezért magában hordozza a piaci buborékok kialakulásának veszélyét, ami végső soron a pénzügyi stabilitást és az állampolgárokat is veszélyezteti.

Hirdetés

A jegybank eltiltaná a pénzügyi intézményeket a kriptovalutás műveletektől, valamint blokkolná a hagyományos valutát virtuális pénzre váltó tranzakciókat. Az intézkedés kiterjedne a kriptotőzsdékre is. Az egyik legnagyobb szereplő, a Binance a Reuters kérdésére elmondta, hogy elkötelezett a hatóságokkal való együttműködés mellett, s hogy reményei szerint a jegybanki javaslat nyomán párbeszéd indulhat az orosz kripto-felhasználók érdekeinek megvédéséről.

A jegybank pénzügyi stabilitásért felelős részlegének vezetője, Elizaveta Danilova szerint ugyanakkor nincs tervben a kriptovaluták birtoklásának betiltása. Az intézmény együttműködik a kriptotőzsdéket regisztráló országok szabályozó szerveivel, hogy pontos képet kapjon az orosz ügyfelek tevékenységéről. Danilova azt is elmondta, hogy nem terveznek olyan, mindenre kiterjedő tiltást, mint Kínában. A jegybank becslése szerint az oroszok évi 5 milliárd dolláros forgalmat bonyolíthatnak a kriptovalutákkal.

A bányászatot azonban mindenképp tiltólistára tennék, az azzal járó magas energiafogyasztás miatt. Ez pedig újabb exodust indíthat meg, Oroszország ugyanis a világ harmadik legnagyobb bányász-állama a Cambridge Centre for Alternative Finance adatai szerint, 11,2%-os részesedéssel. Emlékezetes: a kriptofarmok kínai betiltása után a bányászok jó része Kazahsztánba menekült, óriási terhet róva a súlyos válsággal küzdő ország energiahálózatára.

A 2020 óta érvényes orosz szabályozás elismeri a kriptovaluták jogi státuszát, ám megtiltja, hogy azokat fizetésre használják. A virtuális pénzek megszorongatása viszont azóta sejthető, hogy novemberben Putyin a kriptók fokozottabb ellenőrzésére és szabályozására szólított fel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.