Elemzések A hibridek gyulladnak ki a legkönnyebben

A hibridek gyulladnak ki a legkönnyebben

autopro.hu/V.M. | 2022.01.21 06:20

A hibridek gyulladnak ki a legkönnyebben

Fotó: Toyota Europe Newsroom

Az AutoinsuranceEZ autóbiztosítás-összehasonlító portál kutatást végzett annak kiderítésére, hogy a különböző hajtásláncokkal szerelt autók milyen valószínűséggel gyulladnak ki. Az eredmények szerint a hibrid járművek vannak kitéve a legnagyobb tűzveszélynek.

Hirdetés

Az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség adatai alapján készült kutatás során a benzinmotoros, a hibrid és a teljesen elektromos autókat vizsgálták.

A legbiztonságosabbnak a teljesen elektromos típusokat találták. Utóbbiak esetében 100 ezer értékesítésre csupán 25,1 darab tűz jutott, míg a benzines autóknál 1529, a hibrideknél pedig 3474.

Az akkumulátoros elektromos járművek esetében összesen 52, a benzineseknél 199.533, míg a hibrideknél 16.051 tűzesetet regisztráltak.

Nem az e-autók vezették a visszahívásokat

2020-ban a legtöbb járművet tűzveszélyre hivatkozva a benzines modellekből hívták vissza. A tisztán elektromos típusoknál kettő jelentős esemény volt. Az egyik a Hyundai Kona 82 ezer járművet érintő visszahívása, míg a másik a 70 ezer Chevrolet Boltra kiterjedő hasonló akció.

Az InsideEVs által is összefoglalt kutatás arra is rávilágított, hogy a visszahívott hibridek és tisztán elektromos autók esetében egyaránt az akkumulátor volt a tűzveszély okozója.

A különböző elektromos járművek tűzeseteit szintén a lítium-ion akkumulátor teszi különlegessé. Amiatt ugyanis sokkal nehezebb feladat az autók oltása, amik a lángok kialvása után is újra lángra lobbanhatnak.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink