Gyártók A tolvajok elleni küzdelemért alapít céget a Ford

A tolvajok elleni küzdelemért alapít céget a Ford

autopro.hu/V.M. | 2022.01.21 04:20

A tolvajok elleni küzdelemért alapít céget a Ford

Fotó: Ford Media Center

A Ford és a biztonsági rendszereket gyártó amerikai ADT közös vállalatot alapít, ami a Ford mesterséges intelligenciát (MI-t) hasznosító kameratechnológiáját és az ADT biztonságtechnológiai tudását kombinálva fog az autók védelmét lehetővé tevő megoldásokat fejleszteni.

Hirdetés

A Canopy néven megalakuló új vállalat 2023 elején fogja az USA-ban és az Egyesült Királyságban piacra dobni első, haszonjárművekhez tervezett biztonsági rendszerét.

„A tolvajok még aktívabbá váltak a járvány alatt, és tudják, hogy a vállalkozók értékes, gyakran 50 ezer dollárt (15,7 millió forintot) meghaladó értékű felszerelést tárolnak a járművekben” – fogalmazott Franck Louis-Victor, a Ford Új üzleti platformok részlegének alelnöke. „A Canopy azok számára kínál megoldást, akiknek elege van a tolvajokból.”

Az FBI becslése szerint 2020-ban az Egyesült Államokban 7,4 milliárd dollár értékű munkaeszközt tulajdonítottak el – a valós szám ennél valószínűleg még nagyobb. A kis cégeket fokozottan érinti a lopás veszélye, ugyanis az eszközök pótlása alatt munkalehetőségektől eshetnek el.

Az utólag felszerelhető megoldásokon kívül a Canopy a következő évtől a Ford járműveibe kamerán alapuló biztonsági rendszereket fog integrálni, később pedig keresni fogja annak lehetőségeit, hogy más gyártók járműveit is felszerelje.

Komplex technológia

A londoni és detroiti központú Canopy első terméke a járművek akusztikus érzékelőit, kamerákat, radarokat, az LTE vezeték nélküli adatátvitelt és a GPS technológiát egyaránt hasznosítja.

A járműre egy kamera lesz helyezhető, aminek valós idejű képét a Canopy alkalmazása segítségével tekinthetik meg a tulajdonosok. A rendszer figyelmeztetést küld a tulajdonos telefonjára, amennyiben lopásra utaló jeleket, mint például üvegtörés hangját, vagy gyanús mozgolódást észlel a jármű körül. A tulajdonosnak ekkor lehetősége lesz a mobiltelefonon keresztül beszélve figyelmeztetni a potenciális tolvajokat, használva a két irányú hangtovábbítási funkciót.

Nem lesz téves riasztás

A rendszerben futó MI képes lesz megkülönböztetni az olyan ártalmatlan jeleket – mint például egy macska platóra ugrása – a törvénytelen tevékenységekre utalóktól, ezzel elkerülve a téves riasztásokat.

A megoldás, előfizetés ellenében, lehetővé fogja tenni a járművek professzionális megfigyelését is az ADT szakemberei által. Ők, a rendszer figyelmeztetése esetén értesíthetik a tulajdonost, kihívhatják a rendőrséget, vagy a lopás megelőzése érdekében beavatkozhatnak.

A rendszer, a Canopy későbbi termékeihez hasonlóan, a Fordon kívül más márkájú járművekre is felszerelhető lesz.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink