Gyártók Európában gyártana autókat az Aiways

Európában gyártana autókat az Aiways

autopro.hu/P.B. | 2022.01.20 12:18

Európában gyártana autókat az Aiways

Fotó: Aiways Media Center

Alexander Klose, az Aiways tengerentúli területekért felelős vezérigazgatója egy interjúban arról beszélt, hogy a kínai elektromosautó-gyártó fontolgatja, hogy Európában gyártson autókat. Németország lehet a befutó, ha tényleg lesz ilyen üzem.

Hirdetés

A kínai Aiways az esetleges európai termelést akkumulátorgyártással szeretné összekapcsolni. A cég még nem döntött arról, hol nyitna üzemet Európában, de Klose szerint meglévő létesítményeket preferálnának.

Klose nem árult el további részleteket a lehetséges németországi és európai helyszínekről a Wirtschaft Woche című lapnak, de rámutatott, hogy még az elején járnak a folyamatban. Klose azon kijelentésével kapcsolatban, hogy jobb lenne egy meglévő üzemet használni, a lap hozzáteszi, hogy az európai gyárakban nagy a kapacitásfelesleg – például az Opel esetében is.

Sem a tervezett gyártási kapacitásokról, sem pedig az akkumulátorgyártásról nem adott bővebb tájékoztatást a 2017-ben alapított kínai cég. Az Aiways jelenleg a shangraói üzemében gyártja az U5 nevű, egyetlen modelljét, de már bejelentették az U6 és az U7 érkezését is. A gyár évente akár 150 ezer jármű összeszerelésére is alkalmas, a volumen pedig 300 ezerre is bővíthető.

Jelen van a cég Németországban

Klose szerint tavaly az Aiways négyszámjegyű autót adott el Németországban, ugyanakkor a vállalat még nem szerepel külön a Szövetségi Közlekedési Hatóság (német neve után BAFA) eladási adataiban. Eddig ezért a környezetvédelmi bónusz iránti kérelmeket tekintették az Aiways németországi eladásaira a legjobb mutatóként. Az U5 MY21 esetében azonban a jelenlegi BAFA-lista csak 719 kérelmet tartalmaz, konkrétan 622-t a prémium, és 97-et a standard verzióhoz. Ennek ellenére Klose állítása a négyjegyű számról helytálló lehet: a hatóságnál csak támogatási kérelem benyújtása esetén jelennek meg az adatok az autókról. Az Aiways 2022-ben ötszámjegyű, azaz tízezernél is magasabb eladásokkal számol – írja az electrive.com.

Ahogyan arról az autopro.hu korábban már beszámolt, egy másik kínai OEM, a Zeekr is megcélozta Európát, pontosabban az EU területét.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink