Nem a börtönben töltött évektől függ az öngyilkosság

A büntetés végrehajtás kiadta az elmúlt öt év statisztikáit.

2022. január 20., 11:04

Szerző:

Összesen huszonkilencen vetettek véget önkezükkel az életüknek a hazai börtönfalak között az elmúlt öt évben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szerint, írja az RTL. Megjegyezték, ez kevesebb, mint az ezt megelőző öt évben, és az öngyilkossági kísérletek száma is jelentősen csökkent.

Nőtt viszont azoknak a száma, akik letartóztatásuk alatt, vagyis még az elítélésük előtt tettek kárt magukban.

2017-ben négyen, 2018-ban öten, 2019-ben hárman, 2020-ban ketten, ám 2021-ben már kilencen végeztek magukkal, vagy kíséreltek meg öngyilkosságot letartóztatásuk idején. A portál szerint azonban a hosszú, esetenként életfogytiglani szabadságvesztésüket töltő elítéltek közül viszont arányaiban sokkal kevesebben mondanak le az életükről a rácsok mögött, mint a rövidebb büntetésüket töltők. 

A BVOP szerint mindent megtesznek az öngyilkosságok, önkárosító események megelőzésének érdekében. „A jogszabályban előírtak alapján biztosítjuk a fogvatartottak számára a hasznos és célszerű napi elfoglaltságot (lehetőleg munkavégzést), illetve a szabadidő hasznos eltöltését. Az öngyilkossági szempontból veszélyeztetett fogvatartottak részére a pszichológus rendszeres állapotkontrollt, illetve pszichológiai ellátást biztosít” – írta válaszában a parancsnokság. Emellett egy úgynevezett reintegrációs tiszt naponta hangulatellenőrzést végez a fogvatartottakon. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.