Gyártók Összefogna az akkugyártás terén a Bosch és a VW

Összefogna az akkugyártás terén a Bosch és a VW

autopro.hu/P.B. | 2022.01.20 08:18

Összefogna az akkugyártás terén a Bosch és a VW

A kép előterében: Thomas Schmall, a Volkswagen technológiai igazgatója; Frank Blome, a Volkswagen akkumulátor divíziójának vezetője és Sebastian Wolf, a Volkswagen akkucellákkal foglalkozó részlegének vezetője. | Fotó: Volkswagen Newsroom

Az elektromobilitás terjedésével együtt az európai akkumulátorgyártást is fel kell pörgetni. Ebben élen járna a Volkswagen és a Bosch, akár egy közös vállalat létrehozásával is. Egyelőre még óvatosan beszélnek erről a felek, de egy közös szándéknyilatkozatot aláírtak, és az idei év végére előkészíthetik a közös vállalkozást.

Hirdetés

A Volkswagen és a Bosch is egyelőre óvatos nyilatkozatokat tesz az akkumulátorok terén való együttműködésről. Legutóbb úgy fogalmaztak, hogy meg kell fontolni egy európai beszállító létrehozását az akkumulátorcella-gyárak ellátására. Erről most egy szándéknyilatkozatban állapodtak meg, cél az európai akkugyártás felfuttatása.

A tervek azonban konkrétabbak, 2022 végére már előkészítenék egy vegyesvállalat alapítását. Ez a vállalat biztosítja majd az akkumulátorcellák és -rendszerek nagyüzemi gyártásához szükséges termelési létesítményeket, valamint támogatja a gyártókat.

Európa egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy az elkövetkező években az akkumulátorok globális gyártóhelyévé váljon – mondta Thomas Schmall, a VW technológiai igazgatója. Egyre nagyobb az igény az új gigagyárakra, amelyekből csak a VW hatot szeretne építeni Európában 2030-ig.

A Volkswagen és a Bosch vizsgálja a lehetőségeket ennek az iparágnak az európai fejlesztésére és alakítására – tette hozzá.

Európai értéklánc

Schmall szerint a Volkswagen maga kezdett bele az európai akkugyártás felpörgetésébe, de az európai értéklánc megteremtését a Bosch-sal közösen képzelik el. Mint mondta, óriási lehetőség lenne a „Made in Europe” akkumulátorokban.

Rolf Najork, a Bosch igazgatótanácsának technológiáért felelős tagja szerint a vállalat tökéletes partner ehhez: a Bosch nemcsak a legnagyobb autóipari beszállító, hanem hatalmas tapasztalattal rendelkezik az akkugyártás terén is.

Az európai iparban megvan a lehetőség arra, hogy a gazdaság ökológiai szerkezetátalakításának technológiai mozgatórugójává váljon – idézi a vezetőt az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink