Gyártók Februárban tárgyalnak a Tesla német engedélyeiről

Februárban tárgyalnak a Tesla német engedélyeiről

autopro.hu/P.B. | 2022.01.19 14:17

Februárban tárgyalnak a Tesla német engedélyeiről

Fotó: Tesla

Február 11-én tárgyalja az Odera melletti Frankfurt közigazgatási bírósága a Tesla vízhasználati engedélye elleni kifogásokat. Korábban két környezetvédelmi szervezet támadta meg az amerikai autógyártó épülő üzemére kiadott engedélyeket.

Hirdetés

Mint ismert, a Tesla ideiglenes engedélyekkel építette fel gyárát a német főváros mellett, Grünheidében. Bár 2021 őszén már úgy tűnt, mint engedélyt meg fog kapni a gyártó – erről több politikus is nyilatkozott, az ügy mégis tovább folytatódik. Az eredeti tervek szerint 2021 nyarán kezdte volna meg a termelést az üzem, a módosított tervek pedig 2021 végén történő nyitásról szóltak.

A február 11-ei tárgyaláson a Zöld Liga és a Brandenburgi Természetvédelmi Szövetség keresetét vizsgálja a bíróság. A kifogás szerint nincsen meg minden engedélye a Teslának a vízhasználatra, aminek alapja egy, a hatóságok által elkövetett hiba – az egyik engedély megadásakor egy 1976-os, az NDK által jóváhagyott erőmű építésére hivatkoztak.

Bajban lehet a Tesla

Ha a kérdéses vízügyi engedélyt visszavonja a közigazgatási bíróság, a Strausberg-Erkner Vízügyi Egyesület (WSE) már nem látja garantáltnak, hogy a Tesla úgy tud évi 1,4 millió köbméter vizet felhasználni, hogy az ne veszélyeztesse a környék ivóvízellátását.

A Tesla tervei szerint az üzem évi 500 ezer autó legyártására lesz képes, egy autóhoz pedig 2,2 köbméter vízre lesz szükség. A cég hangsúlyozza, hogy ez a takarékossági intézkedéseinek köszönhető, az iparági átlag ugyanis három köbméter víz autónként – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink