McLaren-főnök: Senki ne vegye készpénznek, hogy Hamilton nem vonul vissza

Forma-1, Monacói Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
MONTE-CARLO, MONACO - MAY 23: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP looks on during the F1 Grand Prix of Monaco at Circuit de Monaco on May 23, 2021 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Mario Renzi - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Noha szerinte is folytatni fogja a versenyzést a Forma-1-ben, Zak Brown, a McLaren Racing ügyvezető igazgatója biztos benne, hogy Lewis Hamilton dühös a tavalyi Abu-dzabi Nagydíjon történtek miatt, ezt pedig az amerikai üzletember szerint nem szabad félvállról venni.

Legutóbb a Sky Sports szakértői, köztük az 1996-os világbajnok Damon Hill-lel és a Mercedes szimulátorpilótájaként dolgozó Anthony Davidsonnal, valamint a csatorna szakkommentátoraként tevékenykedő Martin Brundle-lel azon véleményüknek adtak hangot, hogy a több mint egy hónapja tartó hallgatása ellenére Lewis Hamilton ott lesz az idei Forma-1-es rajtrácson, és nem akasztja szögre a sisakját a tavalyi Abu-dzabi Nagydíjon történtek miatt. Zak Brown, a McLaren Racing ügyvezető igazgatója is osztja ezt a nézetet, ám figyelmeztet, egyáltalán nem szabad félvállról venni a hétszeres világbajnok visszavonulásának lehetőségét.

Továbbra is hallgat Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi

„Ő egy autóversenyző, aki ereje teljében van. Bizonyára nagyon mérges, de az autóversenyzők versenyezni akarnak. Ő egy harcos, aki vissza akar térni és meg akarja nyerni a nyolcadik bajnoki címét.

– idézi az amerikai üzletembert a The-Race.com

Brown ezzel együtt úgy véli, hogy Hamilton visszavonulásának lehetőségét komolyan kell kezelni,

miután a hétszeres világbajnok valóban dühös azért, ahogy Michael Masi versenyigazgató Abu-Dzabiban meghozott döntései a nyolcadik vb-címébe kerültek.

„Sokkolna, ha abbahagyná, de senkinek sem szabad készpénznek venni, hogy folytatja. Az én személyes véleményem az, hogy folytatni fogja, de nem szabad figyelmen kívül hagynunk vagy nem felismernünk a frusztrációját, a dühét” – mondta Brown.

Én személy szerint úgy gondolom, hogy továbbra is ég benne a tűz, és végül ez fogja meghatározni a döntését. De ez csak egyetlen ember véleménye."

Zak Brownt is meglepné, ha Hamilton visszavonulna, de azért nem zárja ki teljesen Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Nem csak Brown gondolja egyébként úgy az F1 bennfentesei közül, hogy benne van a pakliban Hamilton visszavonulása. A L'Équipe-nek az Alpine-tól való távozásával kapcsolatban nyilatkozó Alain Prost a francia sportnapilap kérdésére elmondta, „nem vagyok biztos benne", hogy Hamilton marad, „de nagyon remélem, hogy visszajön."

Sokan egyébként csak a Mercedes nyomásgyakorlási stratégiájának tekintik Hamilton hallgatását, amivel a konstruktőri világbajnok Michael Masi leváltását és a megfelelő szabályváltozásokat igyekszik elérni, hogy többé ne fordulhassanak elő a tavalyi szezonzárón történtek.

Az FIA nem korrupt

A fentebbi alcímben megfogalmazott állítás természetesen nem tőlünk, hanem szintén Zak Browntól származik, aki a Nemzetközi Automobil Szövetség által felállított vizsgálóbizottságban bízva úgy véli, idővel elülnek a Michael Masi által vert hullámok. „Mint a sportban minden ellentmondásnál, idővel, amint elkezdődik a következő szezon, a sebek elkezdenek begyógyulni. Az FIA-nak elő kell állnia egy »ez történt, szerintünk ezért történt, ez volt helyes, az nem volt helyes« jelentéssel. Bármire is jutnak, cselekedniük kell, hogy ilyesmi többé ne történhessen meg” – nyilatkozta a McLaren ügyvezetője, majd elhessegette azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Masi döntései Hamilton és a Mercedes ellen irányultak.

Hogy szerintem lehetett-e volna másképp dönteni? Igen, valószínűleg. Meg akarom várni, hogy mire jut az FIA, de nem gondolom, hogy az Abu-Dzabiban történtek rosszindulatból fakadtak, és emiatt korruptak sem voltak. Mindannyian láttunk már a sportban olyat, hogy a bírók olyan döntést hoznak, amellyel az emberek nem értenek egyet. Néha igazuk van, néha nem. Amint elkezdődik az idei szezon – bár soha nem fogjuk elfelejteni – a történtek hamar a múlt részét fogják képezni."