Trend Különleges eljárással készül a BMW iX hűtőmaszkja

Különleges eljárással készül a BMW iX hűtőmaszkja

autopro.hu/V.M. | 2022.01.19 13:23

Különleges eljárással készül a BMW iX hűtőmaszkja

Fotó: BMW PressClub Global

A tisztán elektromos BMW iX vese alakú hűtőmaszkját egy új eljárással, tisztatérben készítik a bajor autógyártó dél-németországi Landshutban található üzemében.

Hirdetés

A műanyagipari gyártóberendezéseket fejlesztő Engel segítségével kidolgozott eljárást a Műanyagipari Technológiák Nemzetközi Szervezete díjjal jutalmazta 2021-ben.

Az elektrifikációt követően a BMW-k ikonikus ismertetőjegyének számító, kettős vese alakú hűtőmaszk új szerepet kapott. A hűtőmaszk feladata most a vezetőt támogató rendszereket, később pedig az autonóm vezetést kiszolgáló kamera és érzékelők védelme. Az új funkció azt jelenti, hogy mind a dizájnt, mind a gyártási folyamatot alapjaiban változtatták meg.

Egy integrált eljárás során egy műanyag film hátoldalát fröccsöntéssel polikarbonáttal vonják be, amit egy poliuretán réteg felvitele követ. „Az elejétől tudtuk, hogy ez a folyamatkombináció lehetővé fogja tenni az autóipari dizájnereknek, hogy egy teljesen új módon gondolkozzanak” – idézi Michael Fischert, az Engel üzletfejlesztési technológiák részlegének vezetőjét a Plastics Today. A technológiát korábban már használták járművek belső téri elemeinek gyártásához, a BMW hűtőmaszkjai azonban az első sorozatban gyártott külső alkatrészek, amik vele készülnek.

Az érzékeny elektronika védve van a karcolásnak ellenálló poliuretán felszín alatt. Már a felvitt vékony poliuretán réteg elég a mély sötét, ugyanakkor ragyogó fekete szín eléréséhez, ami elegáns benyomást kelt.

Egy lépéses gyártás

A gyártócella, ami egy fröccsöntő berendezésből, kettő, a kész termékeket és a műanyag filmet mozgató nagyméretű robotkarból, egy filmet tisztító rendszerből, egy minőségellenőrző rendszerből és más részegységekből áll, egy hat méter hosszú és négy méter magas tisztatérbe van zárva. A cella plafonja elhúzható a különböző időszakos munkák elvégzése és az alapanyagutánpótlás biztosítása érdekében. Maga a cella teljesen automatizált, a kész hűtőmaszkokat is a robotok csomagolják be.

A VR is szerephez jutott

Az Engel – szintén elsőként – a virtuális valóságba ültette át az egész gyártócellát még azelőtt, hogy elkezdték volna megépíteni azt. „A 3D szimulációban képesek voltunk végig vezetni az ügyfelünket a gyártócella minden részén, megmutatni hogyan lépnek interakcióba a robotok, illetve felmérni az ergonómiai jellemzőket” – mondta el Walter Aumayr, az Engel Ausztria automatizálási alelnöke. „Ez a jövő, A virtuális valóság azt jelenti, hogy a vásárlóinknak még biztosabb befektetést garantálhatunk.”

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink