Alain Prost kitálalt, keményen kritizálta az Alpine F1-es főnökét

Forma-1, Alain Prost, Alpine, Emilia Romagna Nagydíj 2021, szombat
IMOLA, ITALY - APRIL 17: Alain Prost, Special Advisor to Alpine F1 Team walks in the Paddock before final practice ahead of the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on April 17, 2021 in Imola, Italy. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem kímélte Alain Prost az Alpine Forma-1-es csapatának márkaigazgatóját. A Professzor egyszemélyben Laurent Rossit tette felelőssé a távozásáért, mondván Rossi nem köszönt neki, nem tisztelte őt, és a fontos döntésekbe sem avatta be.

Az már nem sokkal a hír kiszivárgása után, a négyszeres világbajnok Alain Prost reakciójából világossá vált, hogy nem békés szakításról van szó közte és az Alpine között, és valójában ő döntött úgy, hogy nem kívánja meghosszabbítani a szerződését. A 66 esztendős expilóta azóta a francia L'Équipe-nek egy hosszabb interjúban pedig még többet elárult, és szavaiból kiderült, hogy komoly ellenszenvvel viseltetik Laurent Rossi, az Alpine márkaigazgatója iránt, és tulajdonképpen Rossi személye vezetett a távozásához.

Prost nem értett egyet Rossi vezetési stílusával Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

„Laurent Rossinak az a vágya, hogy egyedül legyen és más ne szennyezze őt be.

– nyilatkozta Prost a francia sportnapilapnak, amelynek azt is elárulta, hogy Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója 2020 őszén felajánlotta neki, hogy legyen az Alpine F1-es csapatának elnöke, ám Rossi 2021 év eleji kinevezése után a korábbi pozíciójában folytatta, és maradt ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező igazgató és tanácsadó.

Ám mint kiderült, Rossi nem volt kíváncsi a tanácsaira, és tulajdonképpen teljesen félreállította.

„A 2021-es szezon nagyon bomlasztó volt. Úgy éreztem, hogy a régi embereknek mennie kell. Elfogadom a változást, mert a Forma-1-ben nem kell mindig ugyanúgy csinálni a dolgokat. Lehet másképp is, ami az elmúlt évben meg is mutatkozott. Számomra azonban ez már túl komplikálttá vált.

Lehet, hogy valakit nem hallgatnak meg, de legalább időben szólnának neki. Ez tisztelet kérdése. A kapcsolatok egyre bonyolultabbá váltak, úgy éreztem, hogy rengeteg az irigység."

Nem voltak kíváncsiak a tanácsaira Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Prost keserűen megjegyezte, hogy már nem tudta örömmel ellátni a munkáját, mivel Rossi sokszor nem is köszönt neki, amikor megérkezett az adott futam helyszínére. „Nincs több tisztelet, így pedig nem működhet a dolog" – jelentette ki.

„Senki sem pótolhatatlan, így természetesen én sem vagyok az, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a 2022-es szezonra való felkészülést két-három évvel ezelőtt kezdtük el, és a jelenlegi menedzsmentet csak egy-két szezon múlva értékelik – folytatta a négyszeres világbajnok. – Ezzel tisztában kell lennünk. Az Alpine kétségtelenül elsőként kezdett el foglalkozni a szabályváltozásokkal. Most új arcokkal folytatják, és miért ne tennék? Otmar [Szafnauer] is érkezhet, kedvelem őt. De nem szabad elfelejteni a Viry-ben és Enstone-ban elvégzett munkát, és hogy kik dolgoznak keményen ezen a projekten.

Prost csak egy újabb áldozat, de kétségtelenül a legnagyobb nevű

A négyszeres világbajnok távozását aligha lehet önmagában kezelni, és inkább a jelenleg is zajló átszervezés következő állomása, amely már a tavalyi szezon előtt kezdetét vette a csapatnál. A 2020-as szezon után távozott Cyril Abiteboul korábbi csapatfőnök, majd tavaly Remi Taffin motorfőnök, nemrég pedig az istállót csapatfőnökként irányító Marcin Budkowski ügyvezető igazgató, majd most Prost.

Kérdés, hogy Prost és Budkowski önként mente-e el, vagy Rossi nem is nagyon hagyott nekik más választást (még ha előbbinek új szerződést is ajánlott), de mielőtt azt gondolnánk, hogy a márkaigazgató szétver egy jól működő gépezetet, érdemes megnézni, hogy a csapat Renault néven történő 2015-ös gyári visszatérése óta alulteljesített, és a kitűzött célokat egyszer sem tudta elérni.

Prost és Abiteboul is kudarcot vallott a Renault-nál Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Amennyiben pedig Prostnak tevőleges szerepe volt ebben, úgy Rossi joggal mondhatja, hogy azzal eddig sem mentek sokra, amennyiben pedig nem, úgy az az észrevétel lehet helytálló, hogy nincs is nagyon szükség a Professzor tanácsaira, és az új szerződés felkínálása is inkább azért történt, mert mégiscsak marketingértékkel bír egy négyszeres világbajnok jelenléte, aki ráadásul ezer szállal kötődik a Renault-hoz.

Hogy az átszervezések és Prost szavaival élve a régi arcok partvonalon kívül helyezése Rossit igazolja-e, az csak a következő szezonokban dől el, de az elmúlt évek eredményeinek túlszárnyalása nem feltétlenül lesz nehéz feladat.