Hirdetés
. Hirdetés

A NATO az ukrajnai megállapodást szorgalmazza a súlyos kibertámadás után

|

A szövetség további támogatást nyújt Kijevnek, miután a kormányt állítólag komoly kibertérbeli támadás érte.

Hirdetés

A NATO a masszív kibertámadás után Ukrajnával történő megállapodását szorgalmazza. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elítélte az Ukrajnát ért kibertámadást, amely állítólag több kormányzati honlapot is megzavart. Bejelentette, hogy a szövetség napokon belül kiberbiztonsági megállapodást köt Kijevvel.

Az ukrán kormányhivatalok portáljait ért éjszakai kibertámadást Stoltenberg pénteken rövid nyilatkozatban ítélte el.

Hirdetés

"Határozottan elítélem az ukrán kormány elleni kibertámadásokat" - mondta, hozzátéve, hogy a szövetség "évek óta szorosan együttműködik Ukrajnával annak érdekében, hogy segítsen megerősíteni kibervédelmét", és ezt az együttműködést bővíteni fogja.

A tisztviselő elmondta, hogy a szervezet kiberbiztonsági szakemberei szorosan együttműködtek ukrán kollégáikkal az éjszakai támadások következményeinek enyhítése érdekében.

"A NATO kiber-szakértői Brüsszelben információt cseréltek ukrán kollégáikkal a jelenlegi rosszindulatú kibertevékenységekről. A szövetséges szakértők az országban szintén támogatják az ukrán hatóságokat a helyszínen" - mondta Stoltenberg.

"Az elkövetkező napokban" a NATO "a megerősített kiberegyüttműködésről szóló megállapodást" ír alá Kijevvel - árulta el Stoltenberg, aki ragaszkodott ahhoz, hogy "a NATO továbbra is erőteljes politikai és gyakorlati támogatást nyújt Ukrajnának".

Mint ismeretes, csütörtök éjszaka folyamán több ukrán kormányhivatal, köztük a külügyminisztérium, a mezőgazdasági, az oktatási, az energiaügyi és a sportminisztérium honlapjait vették célba ismeretlen hackerek. Hivatalos tartalmukat ukrán, orosz és lengyel nyelvű egyoldalas üzenettel helyettesítették.

Az üzenet látszólag arra figyelmeztette az ukránokat, hogy minden személyes információjuk "nyilvánosságra került", és arra szólította fel őket, hogy "féljenek és számítsanak a legrosszabbra". Az ukrán biztonsági szolgálat azonban ragaszkodott ahhoz, hogy valójában nem szivárogtak ki személyes adatok.

Bár Kijev hivatalosan még nem tett felelőssé senkit a támadás miatt, az ország néhány magas rangú tisztviselője már Moszkva felé mutogatott. Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleg Nikolenko azt állította, hogy "a múltban már régóta történtek orosz kibertámadások Ukrajna ellen".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.