Szinte csak a törvénytelen ágazatok működnek az afgán gazdaságban

afgán menekültek Pakisztán
Afghan refugee girls pull a trolley laden with water bottles in Afghan Basti area on the outskirts of Lahore on June 19, 2021 on the eve of World Refugee Day. (Photo by Arif ALI / AFP)
Vágólapra másolva!
A 2001-ben elűzött tálibok 20 év után, augusztus végén újból hatalomhoz jutottak Afganisztánban. Az elmúlt két évtizedben főleg az USA és más országok biztosították az afgán kormány költségvetésének túlnyomó részét. Most, hogy a nyugati segítség korlátozott, nagy bajban a muszlimok lakta ország, ahol a legális gazdaság egyre zsugorodik és a szegénység egyre mélyül. Az embercsempészet azon kevés "ágazatok" egyike, amely virágzik. A másik a drogtermelés- és csempészet.
Vágólapra másolva!

Mindkét illegális, súlyos humanitárius következményeket eredményzően működő ágazat összetett logisztikát, infrastruktúrát és közvetítő hálózatokat kíván, hogy lehetővé tegye az emberek és a kábítószerek országból történő kiáramlását. Mindkettő figyelemre méltó gyorsasággal reagált a tálib hatalomátvétellel járó politikai káoszra.

Ahogy pedig a gazdaság más ágazatai összezsugorodnak vagy leállnak, és a szegénység elmélyül, úgy válik a kábítószer- és az emberkereskedelem egyre fontosabb bevételi forrássá az országban.

Mivel az EU és az Egyesült Államok, hogy nyomást gyakoroljanak a tálibokra - azok humanitárius ígéreteinek betartatása érdekében -, korlátozták az országba irányuló segélyeket, és befagyasztották a külföldön lévő afgán jegybanki tartalékokat, az ország egyszerre szenved a fogyatkozó készpénz problémájától és a likviditási gondoktól.

Míg azonban a legális gazdaságot súlyosan érintette a bankválság, az embercsempészetet és a kábítószer-ipart továbbra is a háttérben működő „havala", az informális pénzátutalási rendszer finanszírozza.

A havala-rendszerről az Origo ebben a cikkében írt.

Az embercsempészet

Eddig Afganisztánban 2014–2015 volt az embercsempészipar csúcspontja, ez most megdőlni látszik.

A becslések szerint az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett a határt átlépők száma és a csempészek tarifája is.

A tálib hatalomátvétel előtt például naponta körülbelül 400 jármű vitt be migránsokat Pakisztánon keresztül Iránba. Szeptember és október hónapokban ez mintegy 1200-ra emelkedett, és mára körülbelül 600 furgonra állt be.

Afgán menekültek Lahore külvárosában Forrás: AFP/Arif Ali

A drogkereskedelem

A tálibok 2001-es bukása óta az afgán kormány a nemzetközi közösség segítségével több mint 9 milliárd amerikai dollárt (közel 3000 milliárd forintot) költött az ópium (és az ebből készülő heroin) alapanyagának számító mákültetvények megsemmisítésére, részben eredménytelenül. Így

Afganisztán továbbra is a világ legnagyobb ópiummák-termesztő országa, ez a növény pedig még jelentősebb bevételforrás lett a kiszolgáltatott, továbbra is zavaros viszonyok között működő szegény ország gazdasága számára.

Főként a Pakisztán felé induló férfiak hátizsákjaikba rejtik a heroint tartalmazó zacskókat, amelyek így Pasavar és Karacsi piacaira indulnak, majd onnan a legnagyobb részük az Egyesült Királyság utcáin köt ki.

A mákgubók bemetszését végző mezőgazdasági munkások egyike egy mákültetvényen a dél-afganisztáni Helmand tartományban 2021. április 27-én Forrás: MTI/EPA/Vatan Jar

A kábítószer-kereskedelem gazdasági jelentősége az utóbbi időben ismét nagyot nőtt, amelynek alapvető mozgatórugói – az instabilitás, a rossz kormányzás és a nagyfokú szegénység – állandósuló tényezőnek látsznak. Amíg ezek továbbra is erősek maradnak, addig nincs sok esély a máktermesztés tartós csökkentésére.

A táliboknak egyelőre sem erőforrásuk, sem hajlandóságuk nincs a kábítószer-tilalom érvényesítésére.

Ráadásul a tilalom még szegényebbé tenné az amúgy is súlyos helyzetben lévő lakosságot, aláásná a tálibok alapvető támogatói bázisát az ország máktermesztő területein, és a rezsim fontos bevételi forrását is elvágná.